Как да съхраним орехови ядки за дълго време

 
 
Често купуваме ядки /най-често орехови/ в по-големи количества, за да са ни под ръка, когато ни потрябват - особено зимата. Все съм се чудила как и къде да ги съхраня, за да запазят вида и вкусовите си качества без промяна. От няколко години имам решение на този въпрос, а то е много лесно и бързо.
 
Ядките пълня в буркани с различна вместимост, защото за различни поводи са ми нужни различни количества. Така например за Коледа си отделям ядки в един  буркан от 3 литра, а за останалите поводи в по-малки бурканчета.
 
Ядките пълня в бурканите и ги слагам в микровълновата печка, където ги затоплям на максимална мощност /700-900 вата/ както следва:
- буркан с ядки от вместимост 3 литра - 2,5 минути
- буркан с ядки от вместимост 720 мл. - 1.5 минути
- по-малки бурканчета - 1минута
 
По време на затоплянето по стените на буркана се отделя влага, но това да не ви безпокои. Известно време след като се охладят, тя изчезва.
Бурканите от 3 литра не ги събирам изправени в печката, затова им слагам пласт хартия от домакинско руло, която дупча с шиш на няколко места.
 
След като извадя бурканите от печката веднага им поставям капачки на винт. Затягам ги плътно и ги обръщам с дъното нагоре. Така стоят до пълно изстиване. След това ги прибирам в някой шкаф и ги отварям, когато ми трябват. Получава се чудесен вакуум  :)
 
Ако нямате микровълнова печка или не желаете да я използвате, може да затоплите ядките в обикновена фурна, но това ще отнеме повече време. Включвате реотаните на 150 градуса, поставяте тавата с ядките и изчаквате да се натоплят. Не е нужно да ги печете, а само добре да ги затоплите, за да се получи вакуум след затварянето на буркана.
 
Съхранени по този начин ядките издържат много дълго време, без да се променят вкусовите им качества. Пробата при мен е малко повече от година.
 
Може да пробвате!
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар