Необходими продукти за тавичка с ф28 см.:
500-600 гр. брашно /около/
20 гр. жива мая
250 мл. прясно мляко
1 яйце
1 с. л. захар
1 ч. л сол
1 с. л олио
За намазване на корите от тесто
олио
За украса:
360 гр. цветен локум - нарязан на парченца
брашно за поръсване при точене
Начин на приготвяне:
1. Отделяме част от прясното мляко и в него разтваряме маята и захарта.
2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, яйцето, олиото, останалото прясно мляко и последно добавяме разтворената мая.
3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио и покриваме с кърпа, за да втаса без да засъхне. Изчакваме да удвои обема си, а през това време подготвяме тавата, в която ще печем. Мажем я с олио или застиламе с хартия за печене.
2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, яйцето, олиото, останалото прясно мляко и последно добавяме разтворената мая.
3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио и покриваме с кърпа, за да втаса без да засъхне. Изчакваме да удвои обема си, а през това време подготвяме тавата, в която ще печем. Мажем я с олио или застиламе с хартия за печене.
4. От втасалото тесто разточваме кора с дебелина около 4-5 мм. във формата на правоъгълник широк около 10 см. Мажем кората с олио и я сгъваме на две по дължина. Правим разрези с нож както е показано на снимките. Местим нарязаното тесто в тавата, а в прорезите поставяме по едно парченце от локума. След това разточваме нова кора и процедираме по същия начин.
Редим в тавата като тръгваме отвън към центъра и леко застъпваме всеки следващ пласт. Оставяме питката да почине още около 20-30 минути.
Да ви е сладко!
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Няма коментари:
Публикуване на коментар