Мартенски пиленца с локум

 
 

Необходими продукти за 5-6 броя с показаната от снимките големина:

За тестото:
 2 ч. л суха мая
1/2 ч. л сол
1 ч. ч. прясно мляко
2 с. л захар
200 гр. меко масло
3 и 1/2 ч. ч. брашно

5 -6  локумчета
1 жълтък за намазване

За украса:
захар за поръсване
карамфил пъпки - за очичките

Чаената чаша е с вместимост 200 мл.

Начин на приготвяне:
1. Пресяваме брашното и правим кладенче, разтопяваме маслото и го добавяме заедно с всички останали продукти към брашното. Месим меко тесто. Оставяме го да почине около 1 ч. и 30 минути, покрито с фолио.
2. Правим фитили от тестото - около 5-6 броя.  Сплескваме с пръсти средата на всеки фитил и слагаме по няколко парченца локум. Оформяме отново във фитил, правим възел, като единия край сплескваме с вилица - за опашка, а другия край заобляме като главичка на пиленце.


 




 
3. Нареждаме пиленцата в тава и оставяме около 30 минути, за да починат.
4. Мажем с жълтък, поръсваме със захар, слагаме карамфилчета за очи и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване.

 
 Приятен апетит!

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата миhttps://www.facebook.com/vielitsa/ 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар