Необходими продукти за 5-6 броя с показаната от снимките големина:
За тестото:
2 ч. л суха мая
1/2 ч. л сол
1 ч. ч. прясно мляко
2 с. л захар
200 гр. меко масло
3 и 1/2 ч. ч. брашно
5 -6 локумчета
1 жълтък за намазване
За украса:
захар за поръсване
карамфил пъпки - за очичките
Чаената чаша е с вместимост 200 мл.
Начин на приготвяне:
1. Пресяваме брашното и правим кладенче, разтопяваме маслото и го добавяме заедно с всички останали продукти към брашното. Месим меко тесто. Оставяме го да почине около 1 ч. и 30 минути, покрито с фолио.
2. Правим фитили от тестото - около 5-6 броя. Сплескваме с пръсти средата на всеки фитил и слагаме по няколко парченца локум. Оформяме отново във фитил, правим възел, като единия край сплескваме с вилица - за опашка, а другия край заобляме като главичка на пиленце.
3. Нареждаме пиленцата в тава и оставяме около 30 минути, за да починат.
4. Мажем с жълтък, поръсваме със захар, слагаме карамфилчета за очи и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване.
Приятен апетит!
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Няма коментари:
Публикуване на коментар