Лесна баница Дебеланка с яйца и сирене


 
 
Необходими продукти:
1 пак. кори за баница / 500 гр./ - по възможност от типа - Одрински
6 яйца
500 мл. прясно мляко
3 с. л. кисело мляко
1 бакпулвер
300-350 гр. краве сирене
125 гр. масло
олио за намазване на тавичката



Начин на приготвяне:

1. Приготвяме плънката на баницата като намачкваме сиренето с вилица и към него добавяме киселото мляко. Разбъркваме.
2. Намазваме с олио тавата.  Започваме да редим кора, плънка, кора плънка до изчерпване на корите. Ако корите не са одрински слагаме по 2 кори и тогава плънка.  Не се стремим корите да са "изпънати" и точно по размера на тавата, а напротив - може да се намачкват, подвиват и т.н важното е да  разпределим плънката равномерно и да завършим с кора.
3. Нарязваме баницата на квадрати и по разрезите заливаме с разтопеното масло. Изчакваме 10 минути баницата да поеме маслото, а през това време разбиваме яйцата, прясното мляко и бакпулвера. С тази смес заливаме равномерно баницата като леко разтваряме разрезите, които сме направили на баницата с помощта на вилица, за да се поеме равномерно заливката.
4. Печем в предварително загрята на 150 градуса фурна като когато сложим баницата във фурната увеличаваме на 160-170 градуса и 10-15 минути печем само на долен реотан, за да дадем възможност на баницата да расте нагоре. След това включваме и горния и печем до пълна готовност. Времето на печене при различните фурни е различно, затова следете процеса  и не увеличавайте градусите, за да не остане недопечена отвътре.

 Забележка:  Моята фурна има 6 нива за поставяне на решетката, върху която слагам тавата. В случая използвам третото отдолу на горе като  броя и самото дъно на фурната.

 Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата миhttps://www.facebook.com/vielitsa/

 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар