Рачел от тиква

 

 
 
 
 Представям ви две изпитани, стари рецепти за Рачел от тиква, които имам от леля ми Гинка <3 . Технологията на приготвяне е една и съща, само пропорциите са различни. Рачелът от снимките е правен по първата рецепта.

 
Необходими продукти:
 
Първа рецепта
2,5 кг. непочистена тиква;
1 кг. кристална захар;
1 литър вода;
1 бурканче глюкоза (400 гр.);
1 ч. лъжичка лимонтузу;
По желание за ароматизиране - течна ванилия, бергамонт, листа индрише.
 
Втора рецепта
3,5 кг. изчистена тиква;
3 кг. кристална захар;
2 литра вода;
2 бурканчета глюкоза (800 гр.);
2 ч. лъжички лимонтузу;
По желание за ароматизиране - течна ванилия, бергамонт, листа индрише.
 
За варната вода:
150 гр хидратна (гасена) вар;
4 литра вода.
 
Начин на приготвяне:
 
1. Приготвяме варната вода - размиваме варта с малко вода до хомогенна каша и след това я прибавяме в съда с водата. Разбъркваме добре. Получава се т.н. варно мляко. Нарича се така, защото прилича на прясно мляко. Оставя се за няколко часа да се избистри течността и да се утаи варта на дъното на съда. Аз го направих вечерта, а варих рачела на другия ден. Отливаме внимателно бистрата течност (лугата) и прецеждаме в друг съд.
2. Нарязваме тиквата на няколко едри парчета, почистваме от семето, обелваме кората и нарязваме на по-дребни части с къдрав нож. Измиваме с вода.
3. Потапяме парченцата тиква във варната вода. Целта е да не се разварят при варенето. На няколко пъти разбъркваме тиквените парченца. След като престоят 2 часа, ги вадим и измиваме обилно с чиста вода.
4. Приготвяме захарен сироп. В съда за варене на рачела загряваме водата и захарта, докато захарта се разтвори и сиропът започне да ври. В него поставяме подготвената тиква и варенето продължава на силен огън, докато тиквата се свари и добие гъстотата на сироп от сладко. В края на изваряването прибавяме глюкозата и ароматизатора. След като глюкозата се поеме от сиропа, прибавяме лимонтузуто. След 3-4 минути варенето приключва.
5. Насипваме в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 минути.

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/

 
 

 
А тук може да видите рецептата за този ароматен мармалад от праскови и банани


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар