Пелиново вино - букет от лечебни билки и ароматни плодове


     Виното от пелин е традиционна старобългарска напитка, идеално съчетаваща вкуса на вино, аромата на плодове и лечебните свойства на букет от билки и най-вече на билката пелин, която му придава леко нагарчащ вкус. 
     Казват, че виното от пелин се използва за лечение на анемия, безсъние, настинка и дори ставни заболявания. А самата билка пелин е известна с апетитовъзбуждащото и противопаразитно действие, а също и стимулираща жлъчната секреция.
    В добавка към това във виното от пелин се слагат още куп други  билки, познати в българската народна медицина с полезните си свойства: маточина, жълт кантарион, риган, цвят от бъз, мента, бял равнец, мащерка, лайка, бял оман, лавандула и още, и още ....
     Според технологията на приготвяне има два вида пелин - наложен и обикновен. Първият се приготвя по-сложно и в по-големи количества, а втория вид - обикновения пелин всеки може да приготви лесно в домашни условия и то без особени усилия. 
      А ето и рецептата за обикновен пелин!
 
Нужни са ни:

25 литра вино - бяло или червено /поне едногодишно, бистро и качествено/
Билкова смес за наложен пелин - В билковите аптеки и в магазините за винопроизводство продават готови смеси от билки за пелин, като на опаковката е отбелязано, на какво количество вино се слагат. Ако намерите на фирма "Здравец" - една опаковка ще е достатъчна за 25 литра вино.
10 гр. сушен пелин
250 гр. захар
3-4 цветчета карамфил
1/2  ч. л. канела
1/2  ч. л. настъргано индийско орехче
1/2  кг. дюли
2 кг. грозде - няколко вида и от по-ароматните сортове
2,5 кг. ябълки - от различни сортове
1/2 с. л. натриев бензоат


Как да го приготвим: 

1. Измиваме и почистваме плодовете. Нарязваме ги на малки парченца.
2. Смесваме виното и плодовете.
3. Добавяме билките и увит в тензухено парче сушения пелин.
4. Всичко престоява /добре затворено/ 3 дни, през които периодично разбъркваме сместа. На третия ден вадим само тензуха с пелина и добавяме захарта, карамфила, канелата, индийското орехче и 1/2 с. л. натриев бензоат.
5. Виното престоява така 10 дни, през които периодично разбъркваме /или претакаме, ако сме направили по-голяма доза/. Прецеждаме през тензух и домашния ни пелин е готов!

     Готовото пелиново вино съхраняваме на студено.
    В случай, че не желаете да използвате натриев бензоат, имайте предвид, че пелиновото вино ще бъде още по-нестабилно и  в такъв случай, най-добре пригответе по-малко количество, за бърза консумация и съхранявайте отново на студено.
    За по-дълготрайна употреба трябва да го пастьоризирате в бутилки.
 
     Консумира се охладен при температура 9-10 градуса!

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/
 
 

 
 





                          
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар