Великденски яйца - 20 техники за боядисване

 
 
 
 
 
 
1. Мраморни яйца
При тази техника се комбинират естествени "оцветители" - люспи от лук и боя за яйца. Най-красив е ефектът върху бели яйца, но добре се получава и върху тъмни. Може да се използват люспи и от червен, и от жълт лук. За подробности НАТИСНИ ТУК


 
 
2. Мраморни яйца - втори вид
Ефектът тук се постига малко по-трудно, защото се използват листа от червено зеле, а то не оцветява така добре, както люспите от лук. Как се процедира подробно съм описала ТУК
 

Мраморни яйца с листа от червено зеле и боя

Мраморни яйца с листа от червено зеле и боя


3. С желатин и поръсване с боя на прах
В купичка изсипваме два пакета от 10 гр. желатин и малко вода. Изчакваме желатинът да набъбне, добавяме още малко вода и загряваме в микровълнова печка или на водна баня до течно състояние.  Предварително си приготвяме решетка, върху която ще слагаме яйцата, а под нея поставяме чиния. Използвам обикновени бои на прах.
- Първи вариант - потапям свареното яйце в желатина, вадя върху решетката и бързо, още преди да се е отцедило поръсвам от боята на прах - един, два цвята. При стичането си желатина разнася боята и се получава красив ефект.
- Втори вариант - потапям свареното яйце в желатина, вадя върху решетката и бързо, още преди да се е отцедило поръсвам с боя на прах - един два цвята, а след това с четчица леко туширам. При оттичането на желатина боята се смесва и оставя красива "диря", а четката допълнително създава ефект.

Тази техника може да се приложи и върху вече боядисани яйца. Също става много красиво.

С желатин и четка

С желатин, боя и пак желатин - полят с лъжица


Желатин и поръска от боя на прах

Желатин и поръска с боя на прах


 
Желатин и поръска с боя на прах
 
 
4. С желатин и боя на прах - акварелен ефект

Отделих тази техника в отделна публикация, защото направих доста снимки и клипове. Може да прочетете подробности и да разгледате клиповете  като натиснете ЕТО ТУК

 
Желатин и отпечатък

Желатин и отпечатък
 

Желатин, отпечатък и измиване



Желатин, отпечатък и измиване


5. С желатин и измиване
Процедира се като при предходно описаната техника, но след като желатин и боята престоят върху яйцето 30-60 минути ги изплакнах с топла вода. Получава се нежно и светло оцветяване. В този случай яйцата е препоръчително да са бели.
Желатин, боя, измиване

Желатин, боя, измиване
6. С желатин - трети вид
Приготвяме желатина по горе описания начин -  като в купичка изсипваме два пакета от 10 гр. желатин и малко вода. Изчакваме го да набъбне, добавяме още малко вода и загряваме в микровълнова печка или на водна баня до течно състояние.
Върху найлоново пликче изсипвам на успоредни линии малко количество от няколко цвята боя. Може да си помогнете с клечки за уши. Идеята е цветовете да наподобяват дъга.  Потапяме свареното яйце в желатина, вадим го,  изчакваме за 1-2 секунди да изтече излишното количество желатин и го "търкулваме" по линийките с боя /напречно/. След това поставяме яйцето в изправено положение върху някаква капачка, за да се разтече и смеси боята. Дъга не ми се получи, но пък цветовете се смесват много красиво.


 
 
 
7. Яйчица - личица

Приготвяме купички с боя в различни цветове. Поставяме свареното яйце в един цвят боя, но така че само горната част на яйцето да се оцвети, останалата половина не бива да е потопена в боята, за да се получи имитация на шапчица, кърпа и/или коса. Държим яйцата за около 5 минути така, след което ги вадим внимателно и изчакваме да изсъхнат. С перманентен маркер рисуваме очи, уста и нослета. Еднакво красиви личица се получават и с бели и с кафяви яйца.
 


 
 
8. С алуминиево фолио
Нарязваме парчета от домакинско алуминиево фолио и го намачкваме с ръце. След това го разстиламе и накапваме върху него течна боя или боя на прах разтворена в малко вода. Боята не бива да е в голямо количество, защото целта е да образува отпечатъци върху яйцата, а не да ги облее и оцвети изцяло. Поставяме едно сварено яйце, което може да е оцветено вече в някакъв цвят боя или да не е оцветено. Завиваме фолиото около яйцето и го оставяме около 10 минути, за да стане цветът по-наситен. Отстраняваме фолиото, след което ако решим може да повторим същата процедура с друг цвят боя в друго фолио. Последно яйцето се обтрива в памуче напоено с малко олио.


 
 

 
 

9. С ориз

Накапваме по един цвят течна боя /или на прах, разтворена в малко вода/  върху суров ориз. Разбъркваме добре, за да се оцвети ориза и след това го изсипваме в пликчета, за да е по-лесно оцветяването. Яйцата трябва да са предварително сварени и леко поизстинали. Слагаме едно яйце в един от пликовете и го разтръскваме интензивно заедно с ориза. По този начин се получават ситни отпечатъци. Може да повторим същата процедура и с друг цвят ориз, а може да оставим яйцето само с едно оцветяване. Въпрос на фантазия. Трябва да се работи бързичко, защото оризът все пак в даден момент абсорбира боята и оставя по-слаби отпечатъци.


 
 

10. С восък

Боядисваме яйцата в по-светла боя, оставяме ги да изсъхнат и след това палим тънка свещ за торта и внимателно накапваме восък върху яйцето. Поставяме яйцата в друг цвят боя - по-тъмна и оставяме да престои около 10-15 минути. Местата с восък запазват първоначалното оцветяване и се получава този ефект на точки. Восъкът се отстранява внимателно със салфетка или внимателно с неострата страна на нож.

Тънки свещи за торта, с които накапвам восък





11. Декорация с пера от токачка
Много красива и лесна за прилагане техника.  Подбираме малки перца, подходящи за големината на яйцата. Прикрепяме към бели, сварени яйца с помощта на разбит белтък. Изчакваме да изсъхнат и сме готови. Остава само да си намерите пера от токачка, но в интернет продават на много места :)

12. Декорация с боя и олио
Боядисваме яйцата в по-светъл цвят като ги държим в боята 10-15 минути. В друг съд, към друг цвят боя /по-тъмна/ добавяме 1 с. л. олио и разбъркваме добре. Поставяме яйцето и чакаме 20-30 минути. На места олиото запазва първоначалния цвят на яйцето, като това е в неправилна форма, като петънца - малки и големи. Хубавото при тази техника е, че след като извадим яйцата от боята може само да ги избършем със салфетка, като не е нужно да се мажат с олио. Те вече имат блясък.
Боя и олио


Яйцето в средата е правено с накапан восък, а останалите с боя и олио
13. С черупки от яйца
Боядисваме предварително яйцата, които при  варенето са се спукали.  След това ги белим и ще използваме техните черупки, като ги почистим от ципичката от вътрешна страна и изкачваме добре да изсъхне боята им. Чупим ги на по-малки парченца.
Ще декорираме бели сварени яйца - още докато са топли. Мажем с разбит белтък малка част от повърхността на яйцето и закрепяме бързичко боядисаните парченца от черупките. Процедираме така до покриване на цялото яйце с цветни черупки.  Може да се комбинират няколко цвята, но е красиво и само с един цвят. Тук е важно парченцата да са малки, за да се закрепят стабилно за белите яйца.


14. Боядисване с памук
Увиваме отвсякъде сварените яйца с памук. Накапваме памука с различна боя и изчакваме 20-30 минути, за да се насити цвета. Готовите яйца мажем с памуче натопено в малко олио.

Яйцето най-долу е правено с памук
15. С натурални бои и декорации от листенца и цветчета
Тази техника и получаването на различните цветове, може да видите, ако НАТИСНЕТЕ ТУК
Яйца боядисани с брош

Брош, куркума, чай каркаде, цвекло, люспи от лук


16. С обикновена боя





Използвам такива бои, но има и други качествени марки

Несъмнено "класическите" едноцветни яйца за Великден си остават най-добрият вариант. Боядисват се според указанията на опаковката на боята, като към нея се добавят 1-2 с. л. оцет. А след боядисване е добре повърхността на яйцата да се обтрие с памуче натопено в малко олио - за блясък. Едноцветното боядисване се получава добре и с бели и с кафяви яйца.


17. С хартия от домакинско руло



Свареното яйце са завива в един пласт домакинско руло. Фиксираме с ластик.

Накапваме с лъжица върху хартията и държим около 20-30 минути така.
Махаме хартията, изчакваме яйцата да изсъхнат и обтриваме с памуче натопено с олио.

На тази снимка, някои яйца са правени с дантела. Виж по долу



18. Рисувани с бои за хранителни цели и писалка





Рисувам върху сварени небоядисани и боядисани яйца. В първия случай използвам тънка четка за рисуване, която пазя само за тази цел, а боите са хранителни гелови. По-долу има приложена тяхна снимка. А във втория случай рисувам върху боядисани яйца със специална писалка, закупена от и бей - нетоксична.




Нетоксична писалка - бяло мастило


Гелови боички за хранителни цели.


19. Дантелени яйца



При тази техника може да се използват боядисани и небоядисани сварени яйца. Всяко яйце се поставя в парче чорапогащник или дантела, като колкото по едри са дупките на материята, която използваме, толкова по-красиво става.  Опъваме добре и фиксираме с ластик. След това внимателно накапваме на различни места с малка лъжичка боя за яйца /няколко цвята/ и изчакваме около 20-30 минути. Отстраняваме дантелата, изчакваме яйцата да изсъхнат и мажем с олио за гланц. За този начин на боядисване аз съм събрала една кутия със стари фигурални чорапогащници и дантели от дрехи, които използвам само за тази цел. След употреба изпирам и прибирам за следващата година. 






20. С конци и памук/домакинско хартиено руло
Тази техника може да видите като  НАТИСНЕТЕ ТУК









 Ако статията ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa


Още малко снимки на яйца от предни години, боядисвани с подобни техники!











13 коментара:

  1. Чудесни съвети. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, яйцата за желатина, топли или студени трябва да бъдат?

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиви,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни идеи! Благодаря много!

    ОтговорИзтриване
  5. Миналата година пробвах с кухненската хартия и с ластик-станаха много красиви!

    ОтговорИзтриване
  6. Перата после отлепят ли се или си оставят така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Лесно се отлепят като се намокрят и може да си ги запазите.

      Изтриване
  7. Всички са много красиви!Но с перо от токачка са вълшебни!

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване