Идеи и рецепти за Бъдни вечер




        Бъдни вечер е един от най-светлите, най-семейните и най-очаквани празници. Посветен е на  семейството, на неговите членове, на уюта и топлината в дома. На този чакан празник всички се събираме заедно и показваме обичта и уважението си един към друг. Разбира се част от празника е и традиционната трапезата.
     А традицията повелява да се ядат постни ястия, като в различните краища на страната това е свързано с различни поверия и поличби. Най-често ястията са нечетни на брой  - седем, девет или единадесет, но в някои части на  България приготвят и дванадесет постни ястия - колкото са месеците на годината.

    Ето няколко постни предложения за трапезата от мен. Повечето вече съм споделяла, а тук ги събрах най-вече за мое улеснение :)

Содена питка с паричка

По традиция на Бъдни вечер се прави содена питка и в нея се поставя паричка за късмет. Питката се разчупва и на когото се падне парата  - негов е и късмета и берекета. 

Тази содена питка се прави с газирана вода и остава мекичка дълго време, за разлика от повечето содени питки. Изпробвана е многократно и затова горещо я препоръчвам.
Подробната рецепта може да видите като натиснете  ТУК
 
 
Още един вариант на тази питка, но с пълнозърнесто брашно от лимец може да видите като натиснете ТУК




Варено жито

Сурово или варено, то трябва да присъства на празничната трапеза, защото е символ на живота, на новото, на човешката душа и на надеждата .....

Подробна рецепта, стъпка по стъпка, как да приготвите жито може да видите като натиснете ТУК



Салати:

Картофена салата Елхичка

Много лесна за приготвяне и едновремено с това внася красота и закачка на празничната маса. Може да сварите пюрето, да го оформите като елха и да оставите децата да го доукрасят. Така хем ще ги направите съпричастни към подготовката за празника, хем ще ви освободят време, за да се заемете с нещо по-сложно.
Рецептата може да прочетете като натиснете  ТУК





Разядка от орехи и чесън


Вкусна, лесна за приготвяне и здравословна разядка. Приготвянето и отнема само няколко минути, а намазана на парченце топла питка ....... мммммм, неописуемо вкусно!!

Рецептата ще прочетете, ако натиснете  ТУК





Картофено пюре с моркови


Малко по-различна рецепта от традиционното картофено пюре. Пресният морков добавя лекота и свежест на пюрето, а и сервирано по подходящ начин - изглежда красиво. Рецептата е описана  ТУК



Основни ястия:


Постен боб

Бобът е традиционно българско ястие и не може да не присъства на празничната трапеза за Бъдни вечер. Дали ще е като боб чорба, дали напълнен в чушки или на бобена салада - изборът е ваш.
Рецептата за постен боб в гювеч подробно съм описала  ТУК


Мезето в чинията се направете, че не го виждате. Снимката е архивна.

Пълнени чушки с ориз

Пълнени чушки с ориз също е класическо, традиционно българско ястие. За да е по-красиво поднесено ястието, може да го оформите както е показано на снимката. В средата са наредени резенчета картофи - оформени като листа на цвете.

Рецепта ще откриете, ако натиснете  ТУК




Лозови и/или зелеви сарми

 И зелевите и лозовите сарми са много, много любими мои ястия, а освен всичко друго постни са също толкова вкусни, колкото и с кайма.  Може да си приготвите плънката и да направите с нея и от двата вида сарми, като дори може да ги печете заедно.
Ако дадете воля на фантазията си, може да ги подредите в тавата по интересен начин, така че да се образува някаква фигура или цвете. Така освен вкусни ще изглеждат и красиво.

Рецептата за постни лозови сарми ще откриете ТУК



Рецептата за постни зелеви сарми ще откриете, ако натиснете  ТУК





Пълнени чушки с боб

Тук ще напиша същото като при сармите. Дайте воля на фантазията, за да придадете красота на това класическо и много вкусно ястие.

Рецептата за пълнени чушки с боб може да откриете, като натиснете  ТУК




Десерти:
Най-често за празника се приготвят тиквеник, ябълков щрудел, пълнена тиква, варена или печена тиква, печени ябълки и т.н


Пълнена тиква

Много вкусен, ароматен и интересен десерт. Ако искате да разнообразите трапезата и да избягате от традиционния тиквеник и варена/печена тиква - това е вашата рецепта. Съчетава аромата на сухите плодове, свежестта на тиквата и букет от есенции - ванилия, канела, ром.

Рецептата за тази пълнена тиква може да откриете като натиснете  ТУК



Тиква със сусамов тахан

Една малко по-различна рецепта за варена тиква, но само маааалко по-различна. В основата си се приготвя по-класически начин, но се сервира със сусамов тахан, който допълнително обогатява вкуса й.
Подробна рецептата за този вкусен десерт ще откриете като натиснете  ТУК





Тиква на локумчета

Рецептата за тиквените локумчета ще откриете като натиснете  ТУК





Тиквеник с готови кори

Рецептата за този вкусен тиквеник ще намерите като натиснете  ТУК





Ошав

Ошавът е напитка от сушени плодове, мед и аромати. Подходящ е за консумиране цяла зима. Сгрява душата с усещане за топлина и сладост :)

Рецептата е подробно описана   ТУК





Карамелизирани ядки

Рецептата е описана  ТУК





Няколко идеи без рецепти:

Разбира се, когато нямаме възможност да приготвим толкова много ястия, по една или друга причина, винаги можем да сложим на масата и нещо предварително приготвено или пък такова, което не отнема време за приготвяне. Освен туршия, пресни плодове, ядки и пуканки, може да се сложи мед, чесън или купичка със сурово жито.


 Туршия


Пресни плодове


Ядки


Пуканки

Може да следите моите публикации като харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/


Няма коментари:

Публикуване на коментар