Пита за 40 дни от раждането на бебе





Ако  рецептата ви хареса и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/




  На 40-тият ден след раждането на бебето се прави специална ритуална пита - погача. Тя трябва да е сладка, за да бъде сладък /хубав/  животът на бебчето. Всичко на този  първи празник на новороденото е свързано с пожелания и наричания, а на питката /символ на живота/ е отредена важна роля!
 
  Тази питка направих за празника на една прекрасна, малка госпожица - Ади! Влезнах в ролята на орисница още при самото замесване на нейната пита и я нарекох за: здраве, късмет, щастие и успех! Рецептата е с малко повечко захар от обикновените ми рецепти за пита, защото поводът го изисква, но като цяло в технологията няма голяма разлика.
 


Необходими продукти:

1 кг. брашно /около/
1/2 литър прясно мляко
мая за 1 кг. брашно / ако е от тази на кубчетата – слагам половин кубче/
3 яйца /единият жълтък го ползвам за намазване/
3 с. л олио
6 с.л захар
1 с.л сол
5-6 с. л какао
60 гр. масло /половин пакетче от малките/


 
Начин на приготвяне:

1. Част от млякото леко се затопля. В него се разтваря маята, 2 с. л от захарта и малко брашно, за да стане каша. Оставя се да се активира.
2. Разбиват се яйцата, 4-те лъжици захар, солта, олиото и останалото мляко и всичко се омесва с брашното, в което добавяме и активираната мая. Тестото трябва да е средно по твърдост.
3. Готовото тесто се оставя да втаса, докато удвои обема си. Този етап е важен и не бива да се прибързва - въоръжете се с търпение.
4. Втасалото тесто разделяме на десет еднакви топки.
5. От едната топка, разточваме кора и режем мрежичка за четири от топките - с помощта на специален уред или на нож.
6. Нареждаме в намаслена тава топките, като редуваме топка с мрежичка и топка без такава. В средата поставяме последната топка. Мажем с разтопеното масло.
7. Оставяме оформената питка да почине около 20-30 минути.
8. През това време от брашно и вода правим гъсто като пластелин тесто. В част от него добавяме 2-3 лъжици качествено какао. Разточваме тънко и с помощта на формички режем  цветчета, а в случая и украса с "бебешки" мотиви. 
9.  Мажем  с жълтък питката, който съвсем леко сме разредили с олио и "залепяме" изрязаните украси и фигурки върху нея.
10. Печем на около 170-180 градуса, на предварително загрята фурна.
11. След изпичане с помощта на цветни шрифтове доукрасяваме, а на големите цветчета са написани пожелания - наричания за здраве и късмет на бебчето.

ПП: Фигурките с какао не са много приятни на вкус, но стават за ядене, а и са доста ефектни!


2 коментара: