четвъртък, 13 април 2017 г.

Великденски яйца - техники за боядисване

1. С желатин
В купичка изсипваме два пакета от 10 гр. желатин и малко вода. Изчакваме желатинът да набъбне, добавяме още малко вода и загряваме в микровълнова печка или на водна баня до течно състояние.  Предварително си приготвяме решетка, върху която ще слагаме яйцата, а под нея поставяме чиния. Използвам обикновени бои на прах.
- Първи вариант - потапям свареното яйце в желатина, вадя върху решетката и бързо, още преди да се е отцедило поръсвам от боята на прах - един, два цвята. При стичането си желатина разнася боята и се получава красив ефект.
- Втори вариант - потапям свареното яйце в желатина, вадя върху решетката и бързо, още преди да се е отцедило поръсвам с боя на прах - един два цвята, а след това с четчица леко туширам. При оттичането на желатина боята се смесва и оставя красива "диря", а четката допълнително създава ефект.

Тази техника може да се приложи и върху вече боядисани яйца. Също става много красиво.

С желатин и четка

С желатин, боя и пак желатин - полят с лъжица


Желатин и поръска от боя на прах

Желатин и поръска с боя на прах

Желатин и поръска с боя на прах
2. С желатин и измиване
Процедира се като при първата техника, но след като желатин и боята престоят върху яйцето 30-60 минути ги изплакнах с топла вода. Получава се нежно и светло оцветяване. В този случай яйцата е препоръчително да са бели.
Желатин, боя, измиване

Желатин, боя, измиване
  

3. С восък
Боядисваме яйцата в по-светла боя, оставяме ги да изсъхнат и след това палим тънка свещ за торта и внимателно накапваме восък върху яйцето. Поставяме яйцата в друг цвят боя - по-тъмна и оставяме да престои около 10-15 минути. Местата с восък запазват първоначалното оцветяване и се получава този ефект на точки. Восъкът се отстранява внимателно със салфетка или внимателно с неострата страна на нож.

Тънки свещи за торта, с които накапвам восък

4. Декорация с пера от токачка
Много красива и лесна за прилагане техника.  Подбираме малки перца, подходящи за големината на яйцата. Прикрепяме към бели, сварени яйца с помощта на разбит белтък. Изчакваме да изсъхнат и сме готови. Остава само да си намерите пера от токачка, но в интернет продават на много места :)

5. Декорация с боя и олио
Боядисваме яйцата в по-светъл цвят като ги държим в боята 10-15 минути. В друг съд, към друг цвят боя /по-тъмна/ добавяме 1 с. л. олио и разбъркваме добре. Поставяме яйцето и чакаме 20-30 минути. На места олиото запазва първоначалния цвят на яйцето, като това е в неправилна форма, като петънца - малки и големи. Хубавото при тази техника е, че след като извадим яйцата от боята може само да ги избършем със салфетка, като не е нужно да се мажат с олио. Те вече имат блясък.
Боя и олио


Яйцето в средата е правено с накапан восък, а останалите с боя и олио
6. С черупки от яйца
Боядисваме предварително яйцата, които при  варенето са се спукали.  След това ги белим и ще използваме техните черупки, като ги почистим от ципичката от вътрешна страна и изкачваме добре да изсъхне боята им. Чупим ги на по-малки парченца.
Ще декорираме бели сварени яйца - още докато са топли. Мажем с разбит белтък малка част от повърхността на яйцето и закрепяме бързичко боядисаните парченца от черупките. Процедираме така до покриване на цялото яйце с цветни черупки.  Може да се комбинират няколко цвята, но е красиво и само с един цвят. Тук е важно парченцата да са малки, за да се закрепят стабилно за белите яйца.


7. Боядисване с памук
Увиваме отвсякъде сварените яйца с памук. Накапваме памука с различна боя и изчакваме 20-30 минути, за да се насити цвета. Готовите яйца мажем с памуче натопено в малко олио.

Яйцето най-долу е правено с памук
8. С натурални бои и декорации от листенца и цветчета
Тази техника и получаването на различните цветове, може да видите, ако НАТИСНЕТЕ ТУК
Яйца боядисани с брош

Брош, куркума, чай каркаде, цвекло, люспи от лук


9. С обикновена боя

Използвам такива бои, но има и други качествени марки

Несъмнено "класическите" едноцветни яйца за Великден си остават най-добрият вариант. Боядисват се според указанията на опаковката на боята, като към нея се добавят 1-2 с. л. оцет. А след боядисване е добре повърхността на яйцата да се обтрие с памуче натопено в малко олио - за блясък. Едноцветното боядисване се получава добре и с бели и с кафяви яйца.


10. С хартия от домакинско рулоСвареното яйце са завива в един пласт домакинско руло. Фиксираме с ластик.

Накапваме с лъжица върху хартията и държим около 20-30 минути така.
Махаме хартията, изчакваме яйцата да изсъхнат и обтриваме с памуче натопено с олио.

На тази снимка, някои яйца са правени с дантела. Виж по долу11. Рисувани с бои за хранителни цели и писалка
Рисувам върху сварени небоядисани и боядисани яйца. В първия случай използвам тънка четка за рисуване, която пазя само за тази цел, а боите са хранителни гелови. По-долу има приложена тяхна снимка. А във втория случай рисувам върху боядисани яйца със специална писалка, закупена от и бей - нетоксична.
Нетоксична писалка - бяло мастило


Гелови боички за хранителни цели.


12. Дантелени яйцаПри тази техника може да се използват боядисани и небоядисани сварени яйца. Всяко яйце се поставя в парче чорапогащник или дантела, като колкото по едри са дупките на материята, която използваме, толкова по-красиво става.  Опъваме добре и фиксираме с ластик. След това внимателно накапваме на различни места с малка лъжичка боя за яйца /няколко цвята/ и изчакваме около 20-30 минути. Отстраняваме дантелата, изчакваме яйцата да изсъхнат и мажем с олио за гланц. За този начин на боядисване аз съм събрала една кутия със стари фигурални чорапогащници и дантели от дрехи, които използвам само за тази цел. След употреба изпирам и прибирам за следващата година. 
 Ако статията ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa

Още малко снимки на яйца от предни години, боядисвани с подобни техники!