събота, 17 февруари 2018 г.

Мързелив щрудел с ябълки и грис

 
 

Необходими продукти за тавичка с ф30 см.
1 кг. ябълки - изберете по-кисел и по-сочен сорт
1ч.ч. пшеничен грис
1ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер /10 гр./
1 пак. масло от 125 гр.
1 ч.ч. захар
2 ч. л. канела
1 ч. ч смлени орехи

1 ампулка ванилия

Начин на приготвяне:

1. Смесваме сухите съставки: брашното, гриса, бакпулвера, захарта, канелата, орехите и добре ги разбъркваме.
2. Подготвяме тавата - застиламе с хартия или я мажем с масло.
3. Разтопяваме маслото.
4. Измиваме и белим ябълките. Настъргваме ги на едро с ренде. Добавяме ванилията.
5. В тавата изсипваме 1/3 от сухата смес, добавяме 1/2 от ябълките. Леко заглаждаме с лъжица и след това равномерно поливаме с 1/3 от маслото.  Следваме същата последователност още веднъж и завършваме с последната 1/3 суха смес, залята с последната 1/3 от маслото. Дори и да ви се стори суха повърхността на сладкиша - не се притеснявайте, при печене ще се овлажни от ябълките и ще се получи много вкусна хрупкава коричка.
6. Печем на 170 градуса за около 45-50 минути. Тъй като различните фурни пекат различно - следете процеса постоянно. При позлатяване сладкишът е готов.

         Преди консумация трябва да изстине напълно. Може да поръсите с пудра захар и/или да украсите със сметана. Най-вкусен е като престои 24 часа.

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 
 
 
 
 

 
 




Няма коментари:

Публикуване на коментар