Шоколадова кутийка за любими хора




 Тази красива кутийка се оказа доста лесна за правене, а и общо взето не отнема много време. Нужно е да й осигурите място в хладилника, за да се втвърди, а и за да я съхраните до момента на поднасяне. Може да я напълните с малки плодове, сладки или шоколадови бонбони. Идеална е за подарък на любим човек!

Необходими продукти за кутийка с размери 6х9х12 см. 

200 гр. черен шоколад
50 гр. бял шоколад
2 с. л прясно мляко

От горното количество шоколад със сигурност ще ви остане неизползвано, но все пак разтопете 200 гр., за да работите спокойно, а остатъка винаги може да използвате за нещо друго, а защо не и просто да си го хапнете :)

1. Върху хартия за печене очертаваме с молив всички части на кутийката. За по-лесно може да намерите някаква празна кутия и да очертавате по нея.  Тя трябва да е в желаните от вас размери. Аз намерих такава и направих точно това - очертавах директно по нейните размери.
2. За по-лесна работа на едно парче от хартията не разполагайте повече от две части. Ако са повече после при отлепянето им има риск да ги счупите.

 
3. Обръщаме хартия обратно, така че моливът да е от долната страна и да не се смесва с шоколада. Хартията за печене поставяме върху дъска за хляб, капак на кутия или нещо друго неголямо и твърдо и подходящо за камера на хладилник.
4. Разтопяваме черния шоколад на ниска мощност в микровълнова печка /или водна баня/ със съвсем малко прясно мляко. Не повече от 2 лъжици.
5. Шприцовах с помощта на найлоново пликче, което отрязах в ъгълчето съвсем малко, за да се получи тънък шрифт. Покриваме очертанията от  молива - последователно всички части на кутийката. Външните рамки нека бъдат около 5 мм. Вътрешността рисуваме кръгообразно или по фантазия, но така че да се получи сравнително плътна мрежа, която да е захваната и за самата рамка на съответната част. Рисуваме и няколко украси с разтопения бял шоколад - в моя случай - сърца. Вижте снимките по-долу:


6. Поставяме в хладилника шоколадовите части, както са върху твърдата подложка, за да се охладят и втвърдят добре. За по-бързо може да се сложат в камерата.
7. След като са се втвърдили напълно, вадим частите и отлепяме от тях хартията за печене. Внимаваме да не ги счупим.
8. Поставяме основата на кутийката и върху нея с помощта на разтопен шоколад "залепваме" останалите части. Шоколадът не бива да е много топъл, за да не повреди частите на шоколадовата кутия. Капакът не се сглобява. Той само ще се поставя отгоре върху кутията, без да е захванат за нея. Върху капачето "монтирах" сърцата от бял шоколад, като ги слепих с малко от разтопения бял шоколад.
9. Сглобената кутия прибираме в хладилника или на студено място, за да се втвърди и спойката. Пълним я внимателно й и поставяме капачето.

      Ако разтопеният шоколад, с който работите се втвърди може да го претопляте от време на време.
     Сглобяването на кутията може също да направите върху хартия за печене, а след това да  я пренесете върху чинийка, поднос или каквото прецените за удачно /преди да я напълните/.  Като цяло кутийката е крехка и НЕ позволява да се пренася без под дъното й да има нещо твърдо, на което да е поставена.


Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар