сряда, 24 януари 2018 г.

Мармалад от райска ябълка



 
Необходими продукти:
 
1 кг добре узрели райски ябълки;
300 гр. захар;
200 мл. вода;
30-40 мл. ром (по възможност бял);
1 лимон - използваме сока и кората - настъргана на ситно ренде;
1 ампулка течна ванилия
 
Начин на приготвяне:
 
1. Измиваме и почистваме райските ябълки от кожиците (кората), махаме дръжките, семките и жилките, ако има такива. Добре узрелите плодове са с мека вътрешност и много лесно с ръка се махат кожиците на плода.
2. Претриваме през гевгир. Получаваме фино пюре.
3. В съда за варене смесваме захарта с водата и загряваме до разтваряне на захарта. Захарният сироп може да се приготви предварително.
4. Изцеждаме лимоновия сок и настъргваме кората (внимаваме да няма бяла част от кората).
5. Смесваме захарния сироп, пюрето, лимоновия сок и лимоновата кора. Разбъркваме. Варим 20-25 минути. Бъркаме често, за да не загори. Сгъстява се много бързо. Аз варих в разлата тавичка 20 минути.
6. Прибавяме ванилията и рома. Варим при непрекъснато бъркане още 10 минути.
7. След сваляне от огъня пълним мармалада в измити и подсушени бурканчета. Стерилизираме 10 минути.

 Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар