Боб яхния със свинско месо



 
 

500 гр. зрял боб
1,5 литра вода
500 гр. нетлъсто свинско месо
2 червени чушки
2 средни моркова
1 глава кромид лук
1 среден домат / или около 50 гр. доматено пюре/салца /
100 мл. олио
1 с. л червен пипер
2 с. л брашно

Подправки
сол на вкус
джоджен
босилек
ронена чубрица
магданоз
1-2 скилидки чесън
люта чушка - по желание

Начин на приготвяне:

1. Измиваме боба и го накисваме във вода поне 10-12 часа. Изхвърляме водата,  а боба прехвърляме в гювеча. Заливаме с 1.5 литра вода.
2. Нарязваме на парчета месото и го запържваме в олиото за няколко минути, само колкото да си смени цвета и да се "запечата". Добавяме го към боба в гювеча.
3. Измиваме, почистваме и режем на малки парченца чушките, морковите, лука и домата /домата може да го настържем/. Добавяме към боба всички нарязани зеленчуци, червения пипер, сол на вкус, чесъна и подправките /без магданоза/.
4. В малка купичка разтваряме брашното с малко вода и го добавяме към боба. Разбъркваме добре.
5. Слагаме капака на гювеча и го поставяме в студена фурна. Включваме на 180 градуса и изчакваме да заври, след което намаляваме градусите на 150 и печем до пълна готовност.
6. По желание след като сме преценили, че боба е сварен може да го печем още 10 минути без капак, а ако ви е се струва гъст, според вашия вкус -  може да добавите още малко вода. Тя обаче трябва да е топла, за да не се пукне гювеча.
7. Нарязваме магданоза и го поръсваме върху всяка порция преди сервиране.
 
  Най-вкусен е бобът сварен на бавен огън, така  че, ако имате възможност да го варите по-дълго време, на по-ниски градуси ще се получи най-вкусно. Както се казва, да къкри на бавен огън :)

Да ви е сладко!

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/


Няма коментари:

Публикуване на коментар