Баклава с шоколад




Рецептата е за малка тавичка с ф25, като за нея използвах половин пакет кори за баклава, ако желаете може да удвоите дозата. С другата половина от корите направих класическа баница със сирене.
 

Необходими продукти за тавичка с ф25 см.:
200 гр. кори за баница /1/2 пакет от 400 гр./
100 гр. масло
  50 мл. олио
1 кафена чашка едро смлени орехови ядки
1 чаена чашка ситно смлени орехови ядки
100 гр. черен шоколад
1 с. л. канела /по желание/

За сиропа:
2 ч. чаши захар
2 ч. чаши  вода
1 с. л лимонов сок
1-2 локума
2 ванилии

За украса - по желание
едро смлян шам фъстък, кокосови стърготини, локум

Начин на приготвяне:

1. Рендосваме на едро шоколада. Смесваме го със смлените ядки и канелата. 
2. Разтопяваме маслото и добавяме към него олиото. Разбъркваме и с четка намазваме дъното и стените на тавата, в която ще печем баклавата.
3. Редим 2 кори една върху друга, като последователно мажем с мазнина всяка една от тях с помощта на четка. В  единия край на късата страна на корите слагаме с лъжичка от плънката и  навиваме стегнато на руло. След това рулото навиваме "на охлюв" като едновремено с това притискаме така, че да се получи ефект "хармоника". Това нагъване се получава най-лесно с дълъг шиш, но аз не разполагах с такъв и действах  на ръка. Навитите охлювчета нареждаме в тавата и мажем от горе с мазнина.
4. Процедираме така до запълване на тавата.
5. Печем на слаба фурна - около 160 градуса до позлатяване. Изпичането е много важно. Трябва да бъдем търпеливи, за да се изпече добре и отвътре, затова не вдигайте градусите и отделете повече време за този момент.
6. Докато баклавата се пече приготвяме сиропа. Кипваме водата, захарта и локумите. Намаляваме котлона и оставяме да поври поне 15-20 минути, за да се посгъсти сиропа. Малко преди да махнем сиропа от котлона, добавяме лимоновия сок и ванилиите. Изчакваме сиропа да се поохлади. Не трябва да е горещ. Прецеждаме го, за да махнем остатъците от локума и внимателно заливаме изстиналата баклава.
7. Изчакваме поне 1 ден, за да се сиропира добре.
8. Украсяваме с ядки или кокосови стърготини;

Приятен апетит!

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/




  

Няма коментари:

Публикуване на коментар