Бисквитено соц. руло с шипков мармалад

   



    Колко вкусни спомени имам от това лесно бисквитено соц. руло от моето детство?! Приготвяхме го сами със сестра ми и често докато го направим изяждахме половината от бисквитите :) След това пък трябваше да чакаме да "стегне", а това беше най-трудната част от цялата рецепта. Сега съм доста по-търпелива и изчакването не ми е проблем, но се оказа трудно да намеря  хубав шипков мармалад и достатъчно големи чаени бисквити без дупки.
    Решение за мармалада даде майка ми, която приготви чудесен домашен шипков мармалад. Точно като от "едно време". А бисквити избрах като водещо ми беше да са задължително чаени и да са възможно най-големите, които имаше в магазина. Дупката пък я запълних с шоколад. Оказа се доста вкусна комбинация!
 
 
Ето я и рецептата:

1 пакет чаени бисквити сметана с дупка
1 пакет чаени бисквити какао с дупка
масло на стайна температура
шипков мармалад

Пълнеж за дупката:
100 гр. бял шоколад
2 с. л масло
2 с. л. прясно мляко

За заливка и украса:
100 гр. черен шоколад
2 с. л масло
2 с. л прясно мляко
смлени бадеми


   Намазваме какаовите бисквити с мармалад, а белите с масло - не много тънко, но и не прекалено дебело, за да е стабилно рулото. Слепваме ги една за друга, като спазваме следната последователност: какаова бисквита, мармалад, бяла бисквита, масло и така до изчерпване на количеството бисквити. За да не се разтекат мармаладът и маслото, аз  нареждах бисквитите  по вертикал на няколко "кулички", които слепих една за друга непосредствено преди да го  прибера в хладилника, увито в стреч фолио. Изчакваме около 40  минути, за да  стегнат добре маслото и мармаладът.
 
   Загряваме и смесваме белия шоколад, маслото и млякото в микровълна печка или на водна баня. Изчакваме да не е много топло, но да е в течно състояние. Вадим охладеното руло, изправяме го внимателно  и запълваме с шоколадовата смес "тунелчето" образувано от дупките на бисквитите. Преди това сме сложили фолио от долната страна, за да не изтече от там. Слагаме фолио и върху горния край и обръщаме рулото в хоризонтално положение. Увиваме го цялото отново и го връщаме в хладилника за около още 40 минути.


 
 
   Разтопяваме черния шоколад, маслото и прясното мляко както направихме с белия шоколад. Поливаме внимателно с лъжичка върху добре охладеното руло и поръсваме с ядките.
 
   Връщаме в хладилника за поне 6-7 часа, нужни за доброто спояване и омекване на бисквите.
   При сервиране - режем по лек диагонал, за да е по-ефектно.
 
  Ако решите, че не ви се занимава да запълвате "тунелчето" просто купете бисквити без дупка и направете класическо бисквитено руло, но според мен в този вариант с дупките се получава още по-вкусно, заради допълнителното количество шоколад.
 

   Приятен апетит!


Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар