Плодчета от картофено пюре и цвекло





Необходими продукти:
500 гр. картофи
50 мл. вода
20 гр. масло
щипка черен пипер
сол на вкус
малка глава червено цвекло
сусам за поръсване
За плънката:
На вкус - Аз най-често използвам настъргани краве сирене кашкавал и сварено яйце, лъжица маскарпоне, за да има "спойка" между продуктите,  настъргана краставичка /според сезона - кисела или прясна/, малко чесънче, чубричка, но може да се добави и шунка, майонеза и т.н. Всичко, което ви харесва и подхожда на картофения вкус
За украса:
листа от магданоз
борови иглички
Начин на приготвяне:
1. В дълбока тенджера сваряваме картофите. С помощта на картофена преса ги смачкваме и към тях добавяме водата, разтопеното масло и подправките на вкус.
2. Белим цвеклото, режем на по-малки парченца, завиваме в алуминиево фолио и го печем до  готовност във фурната. След като изстине пасираме една част от него, а другата можем да използваме, за да си направим вкусна салатка.

3. Към готовото картофено пюре добавяме 2-3 лъжици от пасираното цвекло, за да го оцветим в червено. Опитваме и на вкус да ни е добре.
4. Приготвяме плънката.
5. Правим топчета от картофеното пюре, сплескваме ги с пръсти и по средата слагаме малко от плънката. След това отново оформяме топче, което леко издължаваме в единия край, за да заприлича на ягодка или ги нареждаме както са си кръглички - за черешки. По този начин процедираме до свършване на пюрето.
6. Оформените ягодки поръсваме със сусамено семе и украсяваме с листа от магданоз.
7. За дръжките на черешките използваме борови иглички.
8. Съхраняваме в хладилника до консумация.

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/


Няма коментари:

Публикуване на коментар