Сладки - Есенно настроение





Есента е втора пролет, защото тогава всяко листо е цвете.” – Албер Камю

     Тя е толкова красива - пъстра, щедро - плодородна, дъхава и ... носталгична. Усещаме тъга по отминалото лято и се готвим за зимата, но и душата ни се пълни с възхищение към богатата палитра от цветове и изобилието от земята. И водена от тези усещания - днес поканих есента на гости ... :)

        По тази рецепта приготвям бисквитки за различни поводи. Този път оформих четири вида сладки: таралежчета, жълъдчета, гъбки и листенца. Идеята за есенно оформени сладки видях преди време в интернет, но не мога да посоча източника, защото не съм го записала. 




Необходими продукти:
230 гр. масло на стайна температура
175 гр. пудра захар
1 яйце - предварително извадено от хладилника, за да се темперира
1 ампулка ванилия или есенция лимон
1 ч.л сол
400-425 гр. брашно


За украсата:
мармалад за слепване на жълъдите
ситно смлени орехи за жълъдчетата
шоколадови пръчици за таралежите
какао и/или канела за гъбките
100 гр. натурален шоколад + 3 с. л прясно мляко - за потапяне на жълъдите и таралежите



Начин на приготвяне:

1. В подходящ съд слагаме мекото масло и пудрата захар. Размесваме ги до получаване на кремообразно състояние. Добавяме яйцето и есенцията.
2. Пресяваме брашното и заедно със солта ги добавяме постепенно към сместа от маслото, пудрата захар и яйцето.
3. Полученото тесто разточваме на кора с дебелина 5-7 мм. и с помощта на формички изрязваме кръгчета за гъбките и листенца. В средата на гъбките с леко притискане правим по едно кръгче. За целта използваме някаква по-малка капачка, която преди това добре овалваме в смес от какао и канела /или само едното - въпрос на вкусови предпочитания.

4. Жълъдите оформяме като от тестото късаме топчета и с помощта на чаена лижичка или с пръсти леко ги издължаваме. Нека не са много големи, защото ще ги слепваме и ще станат двойни. Половинките трябва да са четен брой.



5. Таралежите оформяме като късаме от тестото топчета малко по-големи от орех и в единия край ги издължаваме, наподобяващо на муцунка.
6. Прехвърляме сладките в две тави за печене /застлани с хартия/, като в първата слагаме само листенца и гъбки, а във втората жълъдите и таралежите, защото са по-обемни и отнемат малко повече време при печене от листата и гъбите.
7. Сладките печем в предварително загрята на 180-190 градуса фурна, за около 8-10 минути, като следим да не ги изгорим. Започнат ли леко да порозовяват краищата им - вадим от фурната.
8. Разтопяваме шоколада  заедно с млякото на водна баня или в микровълнова печка. Разбъркваме и в него последователно топим всички таралежчета / без муцунките им/, след което ги овалваме в шоколадови пръчици. С клечка за зъби и с разтопения шоколад оформяме очи и муцунки.
9. Слепваме с мармалад две по две жълъдите и топим единия им край в шоколада, след това овалваме в смлените орехи и сме готови с нашите есенни сладки.
Да ви е сладко!

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 





2 коментара: