Торта с шарени топчета


 
 
Интересна торта с богат вкус и нежен крем. Лесна е за приготвяне и като изключим изчакването да стегне в хладилника става доста бързо.
 

Необходими продукти за тавичка с ф22 :

За топчетата:
300 гр. сухари
100 гр. маскарпоне
50 гр. масло
200 гр. кондензирано подсладено мляко
5 с. л какао
50 гр. смлени ядки /ако намерите шам фъстък, ще се получат зелени на цвят/
60 мл. прясно мляко


За крема:
2 яйца
4 с. л царевично или пшенично нишесте /натурално/
500 + 100 мл. прясно мляко
200 гр. подсладено кондензирано мляко
20 гр. желатин / 2 пакета/
150 гр. маскарпоне

За украса: настърган шоколад

Забележка: За топчетата и крема общо се използват 1 кутия от 397 гр. кондензирано подсладено мляко и 1 кутия от 250 гр. маскарпоне;


Начин на приготвяне:

1. Смиламе в блендер сухарите. Добавяме последователно маскарпонето, разтопеното масло, кондензираното мляко и разбъркваме до хомогенизиране.

 
2. Разделяме сместа на две и към едната добавяме какаото, а към другата смлените ядки. Разбъркваме отново и към всяка от двете смеси добавяме по 30 мл. прясно мляко. Трябва да се получи смес, от която лесно да се оформят топчета малко по-големи от орех. Ако е необходимо може да се добави още малко прясно мляко.
 
3. Оформените топчета редим в тавичка с падащо дъно, на която сме сложили хартия за печене. Стараем се да редим цветните топчета през едно, за да е по-красиво. Поставяме в хладилника за 30 минути, докато приготвим крема.

 
4. В подходящ съд разбиваме яйцата, добавяме нишестето и 500 мл. от прясното мляко. Разбъркваме и слагаме на котлона. Сваряваме до сгъстяване крема при непрекъснато бъркане. Към него добавяме 200 гр. подсладено кондензирано мляко и 150 гр. маскарпоне и  разбъркваме.
5. В купичка смесваме 100 мл. прясно мляко и 20 гр. желатин. Изчакваме желатинът да набъбне, загряваме леко, за да се втечни и добавяме към крема. Разбъркваме с миксер до хомогенизиране.
6. С готовия крем  внимателно заливаме топчетата и връщаме в хладилника, за да стегне добре поне 24 часа. Изчакайте нужното време, защото кремът ще се разтече при вадене от формата и тортата няма да има добър вид.
7. За украса настъргваме шоколад

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 
 
Забележка: Тортата я правя за първи път и много ни хареса, но при следващо приготвяне ще увелича крема, а топчетата ще направя от бисквити. Със сухар също е доста приятна на вкус, но смятам, че с два вида бисквити - ванилия и какао ще стане много по-бързо, а и вкусно. При този вариант обаче, ще трябва да се изключи кондензираното мляко от сместа, или поне силно да се редуцира, защото топчетата ще станат много сладки.
Рецептата я видях в интернет, а тортата беше приготвена в клипче от Алена Митрофанова. Въпреки, че като цяло се придържах към нейната рецепта, внесох и малко изменения, защото на вкус ми стояха по-добре
 
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар