Необходими продукти:
1кг. свински гърди без кост
1 стрък праз или 2-3 глави кромид лук
150 гр. гъби
20 мл. олио
1 кафена чашка ориз
кисело зеле - 1 зелка
зелева чорба
Подправки:
сол
черен пипер
червен пипер
кимион
1-2 дафинови листа
3-4 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Нарязваме месото на парченца с големина около 3 см.. Подправяме с черния и червения пипер, кимиона и солта, като внимаваме с нея, защото ще добавим и зелева чорба на по-късен етап.
2. В дълбок тиган нарязваме на ситно праза и гъбите. Добавяме олиото и задушаваме за около десетина минути. Добавяме месото, счукания чесън и ориза и запържваме на слаб огън, докато месото побелее. От време на време трябва да се разбърква. Махаме от котлона и изчакваме сместа да поизстине.
3. Накъсваме листа от зелката, почистваме дебелите части и завиваме големи сарми с приготвената плънка. Редим ги на един ред в широка тава, на чието дъно предварително слагаме един пласт зелеви листа. Между сармите слагаме 1-2 дафинови листа и заливаме със зелева чорба около един пръст от височината на тавата. Ако чорбата е много солена, я разреждаме с вода.
4. Покриваме тавата с фолио, но без да подвиваме краищата му около нея, а само го поставяме от горе и печем на 180 градуса, като 10-15 минути преди да извадим от фурната, махаме фолиото, за да може сармите да получат хубав загар. При печенето внимаваме сармите да не загорят и ако е необходимо добавяме още зелева чорба.
Забележка: В сармите не е нужно да слагате повече ориз. Той се добавя, за да поеме част от течността във всяка сарма по време на печенето. Това ястие се хапва с гарнитура.
Е, ние понякога си ги гарнираме допълнително с ............. наденички :)
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa
Няма коментари:
Публикуване на коментар