Питка с цвете от мак

 
 


Необходими продукти за тавичка с ф25 см.:

500 гр. брашно /около/
20 гр. жива мая
200 мл. прясно мляко
1 яйце
1 с. л. захар
1 ч. л сол
1 с. л олио

За намазване на кората от тесто
25 гр. масло +2 с.л олио


За украса:
1 жълтък за намазване
маково семе и сусам

брашно за поръсване при точене
олио за намазване на тавата и тестото


Начин на приготвяне:


1. Отделяме част от прясното мляко и в него разтваряме маята и захарта.

2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, яйцето, олиото, останалото прясно мляко и последно добавяме разтворената мая.

3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио и покриваме с кърпа, за да втаса без да засъхне. Изчакваме да удвои обема си, а през това време подготвяме тавата, в която ще печем. Мажем я с олио или застиламе с хартия за печене.

4. Втасалото тесто  разделяме на три топки. Първата трябва да е съвсем малка. От нея ще направим бялата украса - отгоре върху питата. Втората топка разточваме на кора с дебелина около 4 мм. и мажем с разтопеното масло, смесено с 2 с. л олио. Навиваме на руло и режем парчета с височина един пръст под ръба на тавата. Редим в тавата около стените /в кръг/, като между парчетата оставяме малко място. Третата топка леко разточваме и оформяме, така че да запълни центъра на тавата. Оставяме питката  да почине още около 20-30 минути.

5. Втасалата пита намазваме с разбития жълтък с помощта на четка и поставяме украсата и поръсваме със семената. Украсата  не се маже с жълтък и е въпрос на фантазия!

6. Печем питата в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
 
  
Да ви е сладко!


Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар