Кюфтета по чирпански в гювеч






Необходими продукти:

За кюфтенцата:
500 гр. кайма смес
50 гр. ориз
1 глава лук
няколко стръкчета магданоз
1 к. л. кимион
1 к. л. чубрица
черен пипер  и сол на вкус
брашно за овалване

За соса:
500 гр. картофи
2 глави лук
3-4 скилидки чесън
3 средни моркова
2 чушки
200 гр.  доматен сос от консерва или от рендосани домати
2 с. л. брашно
50 мл. олио
2 с. л. червен пипер
1 връзка магданоз
1 дафинов лист
1 с. л. захар
сол на вкус

вода около 1 литър


Начин на приготвяне:

1. Измиваме оризът, нарязваме на ситно лука и магданоза. Добавяме каймата и подправките. Омесваме добре всички съставки и оформяме кюфтенца, които овалваме едно по едно  в брашното.
2. Нарязваме на ситно картофите, лука, морковите, магданоза и чушките. Аз не запържвам нищо, но ако ви е по-вкусно вие си ги запържете с малко олио.



3. В глинен гювеч изсипваме нарязаните зеленчуци, доматения сос, скилидките чесън, олиото и подправките, без червения пипер.
4. В малко от водата размиваме двете лъжици брашно и червения пипер. Изсипваме в гювеча около 900-1000 мл. вода, размитите брашно и червен пипер и последно слагаме кюфтенцата. Захлупваме с капак.
5. Печем на 180-200 градуса до пълна готовност.

Да ви е сладко!


Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/





Няма коментари:

Публикуване на коментар