Питка Фантазия



    Нарекох я Питка "Фантазия", защото за украсата и плънката може да се даде воля на въображението и вкусовите предпочитания. Идеята за тази питка видях в интернет, като дори не мога да си спомня къде точно. Ако авторът си я  разпознае, нека се обади - с радост ще го цитирам като първоизточник :)  Рецептата за тестото, обаче си е моя. Тя ми е една от така да се каже базовите рецепти  и я използвам за питки, тутманици и т.н,  а дозата ми е точно за една красива, червена порцеланова тавичка, която много харесвам.
    Тестото е мекичко и малко трудно се оформя, но пък за сметка на това се получават много пухкави, въздушни и вкусни тестени изкушения.
    Избрах тази "Фантазия" да направя за Петров ден - един много обичан, летен празник у дома. Имаме си именик - синът ни Петър. Спрях се на нея, защото до някъде може да се оприличи с пица, а това пък е една от любимите храни на нашия именик. Хем той да е доволен, хем и да си е питка - за здраве!
     Мисля, че е й много подходяща за отбелязване на края на Петровите пости :),  а от съчетанието на многото продукти, в резултат на което е  богатият и ароматен  вкус, свързвам плодородието чествано с летните празници. И така ето я рецептата:

Необходими продукти за тава с ф24 см.:

500 гр. брашно /около/
20 гр. жива мая
200 мл. прясно мляко
2 яйца
1 с. л. захар
1 с. л сол
1 с. л олио
50 гр.  разтопено краве масло /около/

За плънката и украсата:

50 гр. сирене /около/
20-30 гр. кашкавал
нарязана луканка или друг вид колбас /най-добре да се вземе нарязана в самия магазин/
5-6 маслини
1 малък домат
1 чушка
няколко каперси
1-2 лъжици царевица на зърна
чубрица
и всичко, което ви се стори подходящо :)

Начин на приготвяне:

1. Отделяме част от прясното мляко, леко го загряваме и в него разтваряме маята, малко брашно и захарта. Изчакваме активирането на маята.

2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, олиото, яйцата, останалото прясно мляко и разтворената мая.

3. Месим меко тесто. Мажем го с част от разтопеното масло и покриваме с кърпа, за да втаса. Втасването може да отнеме различно време, в зависимост от температурата на стаята, но трябва да бъдем търпеливи и да изчакаме тестото да удвои обема си.

4. Втасалото тесто делим на три части. Една малка топка /около 1/4 от тестото/ и две други еднакви топки от останалото тесто. Двете големи топки последователно разточваме и мажем с масло. Всяка една разточена кора ръсим с натрошеното сирене и навиваме на руло. Режем парчета според  височината на тавата, в която  ще печем и нареждаме в нея. Тавата предварително е намазана с мазнина.





5. В средата на тавата поставяме малката топка от отделеното тесто. Върху тази топка поставяме "облечена" във фолио купичка, която няма да позволи на "средата" на питката да расте много, защото в тази част ще нареждаме продуктите на по-късен етап.



6. Оставяме питката да почине за около 20 минути.
7. Поливаме между парчетата и покрай стената на тавичката с останалото разтопено масло и слагаме питката да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.



8. Изпечената питка вадим от фурната и украсяваме като първо ръсим с рендосан на ситно кашкавал из цялата и повърхност, после в средата нареждаме луканката, която леко застъпваме в краищата, след това царевицата, доматът нарязан на кубчета, нарязаната чушка, каперсите и яйцето, което чукваме в средата. Ръсим с чубрица и връщаме във фурната за още няколко минути само на горен реотан, колкото да се запече яйцето.


Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/




 Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар