петък, 7 юли 2017 г.

Питка със салам

 




Ако  рецептата ви хареса и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/



Необходими продукти за тавичка с ф 24 см.:

500 гр. брашно /около/
20 гр. жива мая
200 мл. прясно мляко
2 яйца
1 с. л. захар
1 с. л сол
1 с. л олио
50 гр.  разтопено краве масло /около/

За плънката и украсата:

50 гр. сирене /около/
малко кашкавал за настъргване върху питката
нарязан на тънички кръгчета колбас /най-добре да се вземе нарязан колбас от самия магазин/
чубрица, подправки и/или семена


Начин на приготвяне:

1. Отделяме част от прясното мляко, леко го загряваме и в него разтваряме маята с малко брашно и захарта. Изчакваме активирането на маята.

2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, олиото, яйцата, останалото прясно мляко и активираната мая.

3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио, за да не хваща коричка и го покриваме с кърпа, за да втаса. Втасването може да отнеме различно време, в зависимост от температурата на стаята, но трябва да бъдем търпеливи и да изчакаме тестото да удвои обема си.
4. Втасалото тесто делим на две части. 
 
5.Първата разточваме и режем с чаша или формичка кръгчета. От тях и от срязаните на половинка кръгчета от колбас оформяме розички, с които запълваме външния кръг на тавата. Тавата предварително е омазнена добре.
 
 
 
 

6. Втората топка тесто, разточваме, мажем с масло, поръсваме със сиренето и завиваме на руло. Рулото леко усукваме и с него запълваме центъра на тавата. 
 

7. Оставяме питката да почине за около 20 минути.


 
8. Поливаме питката с останалото разтопено масло, настъргваме кашкавала, ръсим подправките и/или семената и я слагаме да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.
 


 
Да ви е сладко!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар