Питка за раждане на бебче


 

Тази питка беше подарък за раждането на племенника ми Иван!
 



Необходими продукти:

1 кг. брашно /около/
½ литър прясно мляко
мая за 1 кг. брашно / ако е от тази на кубчетата – слагам половин кубче/
3 яйца
3 с. л олио
3 с. л захар
1 с. л сол
125 гр. масло /едно пакетче от малките/
1 жълтък за намазване

 
Начин на приготвяне:

1. Част от млякото леко се затопля. В него се разтваря маята, захарта и малко брашно, за да стане каша. Оставя се да се активира.
2. Разбиват се яйцата, солта, олиото, останалото мляко  и всичко се омесва с брашното, в което добавяме и активираната мая. Тестото трябва да е средно меко.
3. Готовото тесто се оставя да втаса докато удвои обема си. Този етап е важен и не бива да се прибързва- въоръжете се с търпение.
4. Втасалото тесто разделяме на три топки.
5. От първата разточваме кора, мажем с разтопеното масло, навиваме на руло и режем на къси равни парчета, които нареждаме в намаслена тава под формата на кръг.
6. От втората топка оформяме малки, еднакви топчета,  половината от който мажем с жълтък и ръсим обилно с маково семе, а другата половина мажем само с масло. Нареждаме едно до друго под формата на кръг, като редим топчетата с мак през едно.
7. От третата топка правим центъра на питката, като само леко я оформяме, за да е в правилна кръгла форма. Мажем и нея с разтопеното масло.
8. Оставяме оформената питка да почине около 20-30 минути.
9. През това време от брашно и вода правим гъсто като пластелин тесто. Разточваме тънко и с помощта на нож оформяме тематична картинка. Можем да си разпечатаме предварително шаблон от интернет, да го изрежем и наложим върху разточеното тесто, така се оформя по-лесно. С помощта на формички режем  цветчета за украса. 
10.  Мажем  с жълтък, който съвсем леко сме разредили с олио цялата питка и "залепяме" изрязаните украси и фигурки върху нея.
11. Печем на около 170-180 градуса, на предварително загрята фурна.
12. След изпичане с помощта на цветни шрифтове доукрасяваме.

Ако  рецептата ви хареса и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/

Няма коментари:

Публикуване на коментар