Домашно краве сирене









     Сиренето е едно от нещата, които ежедневно се консумира вкъщи. Харесвам почти всякакъв вид хубаво сирене - меко, безсолно, с подправки, с ядки, чисто и т.н.
       Не бях приготвяла сама сирене въпреки, че когато бях малка и баба беше жива ядяхме само домашно сирене - и краве и козе. Убедих се, че не е трудно, а и ми се получи от първия път.  Вярно е, че направата му отнема много време, но време, през което не сме пряко ангажирани с процеса, а резултатът и вътрешното удовлетворение са несравними. Докато чакате сиренето да стане, може да вършите други неща, а най-добре примерно да приготвите една  питка и после да си хапвате с удоволствие топла питка с прясно домашно сиренце!
 
 
Ще се опитам да опиша процеса за направата на сирене:


5 литра сурово прясно краве мляко
мая за сирене според указанията на производителя
сол


1. Прясното мляко се поставя в дълбока и чиста тенджера. Загрява се до 35-36 градуса. Ако нямате термометър ориентир трябва да ви бъде т. н телесна температура - като потопите пръст не бива да ви е топло или да пари. В случай, че сте прегрели млякото, обезателно го изчакайте да се охлади до нужната температура.
2. В малка чашка сипваме 1-2 супени лъжици вода и в нея отмерваме капките от маята за сирене, като количеството мая на литър мляко трябва да отговаря на указанието от производителя на мая. Разбъркваме с водата и изсипваме в прясното мляко, като отново разбъркваме добре.
3. Оставяме тенджерата на топло за около 60-75 минути като или добре я завиваме или я вкарваме във фурната, която преди това сме нагрели до около 30 градуса и сме изключили.
4. Млякото се е подсирило, ако след лек натиск се отделя от стената на тенджерата.
5. Режем подсиреното мляко на правоъгълници около 2-3 см. широки и оставяме още 20 минути да престои.

6. Разбъркваме с чиста лъжица и отново изчакваме около 10-15 минути.
 
7. Изсипваме съдържанието на тенджерата в тензух  и оставяме да се отцеди. Аз завързах тензуха за дръжката на черпака и го поставих над тенджерата, така че тензухът висеше и окапваше в самата тенджера. Понякога връзвам над самата мивка. Постоя така около 30 минути.

 
8. Стягаме краищата още малко и поставяме тензуха във формата, в която ще правим сиренето. Аз надупчих с помощта на нож две пластмасови кофички от маскарпоне и използвах тях за оформяне.  Върху тях поставих по една голяма капачка от буркан и притиснах добре. Хубаво е тежестта да е наполовина тежка от сиренето, което приготвяме.
9. Оставяме така притиснатото сирене да се отцеди добре за около 4-5 часа. Не бива да е на топло място. Казват, че температурата трябва да е около 15 градуса.
10. Отвиваме тензуха, вадим прясното сирене и можем да го консумираме. В този вариант е безсолно и мекичко, но мноооого вкусно.
11. За осоляване поставяме сиренето в саламура / 1 литър вода и 220 гр. сол/ за една нощ. Отново температурата трябва да е около 15 градуса.
12. За да узрее сиренето е необходимо да стои в саламура 45 дни при 10 градуса температура. Тази саламура трябва да е в следното съотношение - 1 литър вода и 120 гр. сол.  У нас сиренето не дочаква толкова дълго време.
13. Ако искате в сиренето да има подправки,  парченца маслинки или настъргани червени чушки те се поставят след етапа описан в т.7;  Отвързваме тензуха, добавяме ги, леко разбъркваме, пристягаме тензуха и тогава продължаваме както е описано в т.8;

 
 
От получената суроватка може да си приготвите извара.
 
 Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/

 
 
 
 
 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар