Нектар от сини сливи




Рецептата за това изключително сполучливо нектарче е от книгата "Домашно консервиране", издадена през 1976г.  Почти сме си наборчета с книжката :), но ви уверявам, че рецептите в нея са чудесни, подробно описани и с технология  на приготвяне, максимално запазваща хранителните качества на продуктите. 
 
Важно за плодовите нектари
 
"За да не се разслояват нектарите, т.е при съхраняването в горната част на опаковката да не се отдели бистра течност, плодовете се разваряват добре. При тези операции се осигурява пълно превръщане на неразтворимия протопектин в разтворим пектин, чието присъствие осигурява стабилност на напитката"...

 
Нектар от сини сливи

Необходими са добре узрели сини сливи, без наранявания и признаци на разваляне. Почистваме ги от дръжките и ги измиваме добре. Махаме им костилките, поставяме ги в съд с малко вода  / 1 чаша на 1 кг. плод/ и ги варим около 10 минути до добро размекване.
  
Хубаво пасираме сините сливи  /още топли, но не съвсем врели/, а след това "претриваме" през гевгир, за да се получи добра хомогенност и да няма власинки. Дори и да пропуснете "претриването" пак ще се получи чудесен нектар.

Приготвяме сироп от 200 гр. захар на 1 литър вода, който прецеждаме през гъста чиста тъкан и прибавяме към пюрето от сини сливи в съотношение 1:1. Разбъркваме добре до получаване на еднородна маса. Към сместа добавяме лимонтузу или лимонов сок. На 1 литър готова смес се слага 1 чаена лъжичка.
 
Лимонът придава допълнителна свежест и аромат. Моят съвет е да не го пропускате. Ако нямате лимон, може да го замените с лимонтузу.
 
"Така полученият нектар се загрява възможно най-бързо до кипене, вари се 4-5 минути и горещ, без охлаждане, незабавно се разлива в предварително добре измити и затоплени бутилки, които се пълнят догоре. веднага след напълването те се затварят ....."  "Затворените бутилки се поставят в легнало положение за пастьоризиране на капачките до пълното им въздушно охлаждане."
 
"За да се избегне развалянето на нектара, особено важно е да се работи бързо, като температурата на нектара до затварянето на бутилките да не се понижава под 92С,  да се ползват чисти съдове и приспособления. В случаите, когато по време на разливането температурата се е понижила под 92С, затворените бутилки трябва да се пастьоризарат за 5-7 минути в кипяща вода."
 
Тъй като вкъщи правим доста бутилки, а консумацията им ще е отложена във времето - винаги ги пастьоризираме. При този вариант след като смесим захарния сироп с пюрето от сини сливи и добавим лимона, не се налага сместа да се кипва, както е описано в книгата. Ако решите обаче да не пастьоризирате, трябва да кипнете сместа и още топла да я разсипете по бутилките.
Подръжте бутилките в легнало положение поне 15 минути или най-добре до пълното им охлаждане.


Ако  рецептата ви хареса и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар