Печени ябълки със сушени плодове и локум

    
 

Рецептата за тези прелестни ябълки е много лесна. Правят се бързо и едновременно с това са много ефектни и вкусни. Ароматът на печени ябълки, канела и ванилия е неповторим. Създава уют и усещане за топлина. Обезателно ги пробвайте. Ще ви харесат.

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 


Необходими продукти:

Ябълки - средни по размер и от по-кисел сорт
сушени плодове - стафиди, червена боровинка, синя слива и т.н.1 ванилия
щипка канела
локум - на вкус, аз сложих ориентировъчно половин локумче на ябълка
жълтък за намазване
1 бутер тесто 275 гр. от Лидл /стига за три ябълки/
захар за поръсване 
Забележка: Може вместо локум да добавите 1 с.л мед към сушените плодове




Начин на приготвяне:

1. Избираме средни по размер ябълки. Измиваме ги, белим ги и внимателно режем горната част, която ще ни бъде нужна за капаче. Запазваме дръжките - ще ни трябват за украса. С помощта на нож изрязваме мястото със семките. Може да използвате и лъжица, за да направите достатъчно място в ябълката за плънката.


 
2. Смесваме ситно нарязаните сушени плодове с малко канела и една ванилия. Нарязваме на малки парченца локума /около половин локум на ябълка/ и ги добавяме към плънката. Разбъркваме и пълним издълбаната вътрешност на ябълките. Слагаме капачетата и за украса по една от дръжките, които предварително сме запазили.
3. Режем ленти около 1 см. широки, по дължината на бутер тестото и по едно малко кръгче за дъното. Върху всяко кръгче поставяме по една ябълка и с лентите от долу на горе започваме да ги увиваме с леко застъпване и притискане. Мажем с жълтък цялата повърхност.

 
4. Изрязваме листенца от тестото и ги поставяме с леко притискане. Мажем с жълтък и тях. Поръсваме със захар.

 
5. Поставяме ябълките в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Завиваме с алуминиево фолио, като гледаме да не се докосва до самите ябълки и печем в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 15-25 минути. След това махаме фолиото и допичаме за още 10-15 минути на 180-190 градуса до позлатяване.
 
Забележка: По преценка може да добавите захар и в самата плънка - това е въпрос на вкус. Достатъчно вкусни са обаче и без допълнителна захар!


 

 

1 коментар:

  1. Много интересна и малко по- нестандартна рецепта, определено ми хареса и ще се пробва в най- скоро време.

    ОтговорИзтриване