Коледни сладки с бонбонен витраж


 
 

Необходими продукти:

230 гр. масло на стайна температура
175 гр. пудра захар
1 яйце - предварително извадено от хладилника, за да се темперира
1 ампулка ванилия или лимон
1 к. л сол
400-425 гр. брашно
 цветни твърди бонбони -пробвах и с цветна захар, но тя не се разтопи добре и не се получи добра спойка. По-добре става с натрошени на ситно бонбони
Не се тревожете, че между продуктите не виждате набухвател - такъв не е необходим.

Начин на приготвяне:

1. В подходящ съд слагаме мекото масло и пудрата захар. Размесваме ги до получаване на кремообразно състояние. Добавяме яйцето и есенцията.
2. Пресяваме брашното и заедно със солта ги добавяме постепенно към сместа от маслото, пудрата захар и яйцето. Омесваме меко тесто.
3. Оставяме тестото завито във фолио в хладилника за около 45 минути.  Разточваме го на кора с дебелина 5 мм. и с помощта на формички изрязваме сладките.
4. Прехвърляме ги в тава за печене, застлана с хартия. В тавата, с помощта на малки формички правим допълнителните по-малки изрязвания на сладките. Това може да се направи и преди прехвърлянето им в тавата, но е по-лесно да се запази формата им, ако се изрязва директно в тавата за печене. Освен формички може да се използват дървени шишове, клечки за зъби, сламка и изобщо каквото фантазията ни подскаже.

5. В един от краищата на сладките правим дупка с помощта на сламка, за да може на нея, след изпичане да сложим панделка за завързване. 



6. Дупките запълваме със ситно натрошените цветни бонбонки.
7. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 8-10 минути, като следим да не ги изгорим, а разтопените бонбони да не почернеят. Започнат ли леко да порозовяват краищата на сладките - ги вадим от фурната.
8. Изчакваме  да изстинат, а разтопените бонбонки да се втвърдят.  Поръсваме с пудра захар и поставяме шнурче/панделка за украса.



Приятен апетит!


Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 
 




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар