Домашна шоколадова торта


Заприлича на човече, без да е търсен този ефект


2 пакета обикновени бисквити /предпочитам да са по-тънички, Petit Beurre/
100 мл. прясно мляко за напояване на бисквитите

За крема
1 л. прясно мляко
3 яйца
1 ч. ч. захар 
5-6 с. л какао /равни/
5 с. л царевично нишесте /става и с брашно/
60 гр. краве масло
1 ванилия или есенция ром

За глазурата:
100 гр. черен шоколад
2 с. л. пудра захар
4-5 с. л. прясно мляко
малко масло

Начин на приготвяне:

 1. Приготвяме крема като: в част от прясното мляко разбиваме нишестето, яйцата и какаото /за по-лесно може да използвате миксер или пасатор/. В подходящ съд кипваме останалото млякото с добавената към него захар. Дърпаме съда от  котлона. Добавяме на тънка струйка разбитата смес от нишестето, яйцата и какао. Връщаме на котлона и бъркаме непрекъснато на слаб огън до сгъстяване. В получения крем добавяме маслото нарязано на парчета и есенцията. Бъркаме до пълно хомогенизиране. Захлупваме с капак, за да не хваща коричка.
2. В тортена форма нареждаме ред от бисквитите, предварително потопени в прясно мляко за няколко секунди и след това заливаме с  крема и отново редим от напоените в мляко бисквити. Ако бисквитките са по-тънки  правя три блата от тях, но ако са от по-дебелите два са достатъчни.
3. Завършваме с крем. Заглаждаме, за да е равна повърхността и заливаме с глазурата, която приготвяме като разтопим шоколада и маслото с добавено към тях прясно мляко -  на водна баня или в микровълнова печка. Разбъркваме, добавяме пудрата захар и отново бъркаме до хомогенизиране. Преди да залеем тортата, изчакваме глазурата да се поохлади.
4. Поставяме формата в хладилник за поне 8-10 часа, за да стегне добре.

След като не изчаках тортата да стегне добре се оказа, че може /без да изглежда зле/  да се сервира и в чашки с помощта на лъжица за сладолед :)   Украсата е по желание - шоколадови стърготини, ядки, пурички и т.н

Приятен апетит!


Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар