Шоколадово суфле - Лава кейк

 
 

         Идеята на този лесен и вкусен шоколадов сладкиш е сърцевината да остане в течно състояние. Това се получава при изпичане за кратко време и на висок градус. Ако се случи така, че печете повече от нужното време, не се безпокойте - получават се много вкусни кексчета.
     От тази доза излизат 10 броя - ако се пекат в метални купички за крем карамел. Вътрешността е течна за кратко време, на следващия ден вече не е, затова приготвяйте толкова суфлета, колкото ще консумирате за момента :)
     
Необходими продукти:
200 гр. черен шоколад
200 гр. масло
280 гр. захар
175 г. бяло брашно
7 средни яйца
1 ампула ванилия


Начин на приготвяне:

1. Включвам фурната на 220 градуса, за да се затопли, докато приготвя сместа за суфлето.
2. Намазвам с масло купичките за печене и ги поръсвам с брашно - и на дъното и отстрани.
3. Разтопявам начупения на парченца шоколад и маслото в микровълнова фурна на ниска мощност. Разбърквам добре.
4. С миксер разбивам яйцата и захарта и към тях добавям разтопената шоколадова смес /не бива да е гореща/. Разбърквам. Добавям ванилията и брашното, като отново разбърквам за кратко с миксера.
5. Разсипвам сместа в купичките, като оставих малко повече от един пръст до ръба им, защото при печене суфлето се надига доста.
6. Пека в загрятата на 220 градуса фурна, директно върху решетката, без да слагам купичките в тава. Изпичането в моята фурна и при използване на тези купички отнема точно 11 минути. Отне ми няколко проби, докато стигна до точното време. Решетката е сложена на втора възможна височина отдолу на горе /без да броя самото дъно на печката/.
7. Изчаквам 1-2 минути изпечените суфлета да поизстинат и след това внимателно с  помощта на нож ги "отлепвам" от купичките и ги обръщам в чинийка.
Чудесно се комбинират със сладолед!


     Най-важното при суфлето, за да се получи течна шоколадова сърцевина е изпичането и тъй като всяка  фурна пече различно може да направите следното: Разсипете суфлето по купичките и сложете за печене само една или две купички. Засечете 10 минути. Наблюдавайте фурната и след като ги извадите ще разберете дали всичко е както трябва. Ако не е  - имате още няколко броя, с които може  по метода на пробите и грешките да намерите точното време на печене, при което сърцевината да остане течна.

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/





Няма коментари:

Публикуване на коментар