Телешко със зеленчуци в глинен гювеч



Необходими продукти:

1 кг. телешко
1 патладжан
150 гр. пресни гъби
3 средни моркова
3 глави лук
2-3 чушки /пресни или сушени - според сезона/
3-4 картофа
3-4 скилидки чесън - нарязан на малки парченца
80-100 гр. масло /може да се замени с олио/
2-3 с. л.  доматено пюре
50 мл. бяло вино /може да се замени с червено/
сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, дафинов лист - подправки на вкус


Начин на приготвяне:

1. Режем телешкото на едри парчета и го запържваме за 1-2 минути в маслото  - само колкото да го "запечатаме". Ако не обичате да запържвате пропуснете тази точка. В този случай маслото ще нарежете на малки парченца и ще сложите най-отгоре върху месото и зеленчуците.
2. Почистваме, белим и режем на едро: морковите, картофите, чушките, патладжана и лука. Добавяме измитите гъби - цели, ако не са много големи или срязани на половинки.  Разбъркваме всичко с подправките и солта, нарязания на парченца чесън и доматеното пюре.
3. На дъното на глинен гювеч нареждаме половината от зеленчуците. След това слагаме запърженото телешко, а върху него остатъка от зеленчуците. Заливаме с маслото, в което сме пържили месото.
4. Добавяме виното и около 100 мл. вода  и захлупваме плътно с капака.
5. Поставяме гювеча в студена фурна и я включваме на 180-200 градуса. След като достигне зададените градуси и гювеча заври, намаляваме на 150 градуса и печем така още 2-3 часа. Може 10-15 минути преди да извадим готовото телешко да махнем капака, за да се запече отгоре.
 
Приятен апетит!

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
 
 
 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар