Необходими продукти:
500 гр. брашно /около/20 гр. жива мая
200 мл. течна сметана
1 яйце
4 с. л. захар
1 ч. л сол
1 с. л олио
1 белтък за намазване
захар за поръсване
карамфилчета за очи
Начин на приготвяне:
1. Част от сметаната леко се затопля. В нея се разтваря маята, захарта и малко брашно, за да стане каша. Оставя се да се активира.
2. Брашното се пресява и към него се добавя яйцето, солта, олиото, останалата сметана, и активираната мая. Омесваме добре. Тестото трябва да е средно по твърдост, за да е лесно оформянето. Ако се наложи добавете още малко брашно.
3. Тестото се оформя на топка, маже се с олио и се покрива с фолио. Оставя се да втаса, докато удвоят обема си. Този етап е важен и не бива да се прибързва - въоръжете се с търпение.
4. От втасалото тесто разтегляме фитили и от всеки един чрез промушване като за възелче оформяме пиленца. С леко притискане с пръсти правим човчица, а за очички поставяме по едно карамфилче.
5. Нареждаме пиленцата върху хартия за печене в тавата и изчакваме около 15-20 минути преди печене.
6. Мажем с разбит жълтък, поръсваме със захар и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa
4. От втасалото тесто разтегляме фитили и от всеки един чрез промушване като за възелче оформяме пиленца. С леко притискане с пръсти правим човчица, а за очички поставяме по едно карамфилче.
5. Нареждаме пиленцата върху хартия за печене в тавата и изчакваме около 15-20 минути преди печене.
6. Мажем с разбит жълтък, поръсваме със захар и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa
Няма коментари:
Публикуване на коментар