Необходими продукти за тавичка с ф25 см.:
500 гр. брашно /около/
20 гр. жива мая
200 мл. прясно мляко
1 яйце
1 с. л. захар
1 ч. л сол
1 с. л олио
За украса:
какао
цветна захар
брашно за поръсване
олио за намазване на тавата и тестото
Начин на приготвяне:
1. Отделяме част от прясното мляко и в него разтваряме маята и захарта.
2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, яйцето, олиото, останалото прясно мляко и разтворената мая.
3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио и покриваме с кърпа, за да втаса без да засъхне.
4. Втасалото тесто оформяме на топка, която леко разточваме до диаметъра на тавата, в която ще печем. Прехвърляме го в намаслената тава и го оставяме да почине още около 20-30 минути.
2. В съд пресяваме брашното, добавяме солта, яйцето, олиото, останалото прясно мляко и разтворената мая.
3. Месим меко тесто. Мажем го с малко олио и покриваме с кърпа, за да втаса без да засъхне.
4. Втасалото тесто оформяме на топка, която леко разточваме до диаметъра на тавата, в която ще печем. Прехвърляме го в намаслената тава и го оставяме да почине още около 20-30 минути.
5. Втасалата пита намазваме с олио, поръсваме я леко и равномерно с брашно и поставяме украсата. Птичката е направена с шаблон и какао. Ябълката от малко тесто - тънко разточено, изрязано на ръка и поръсено с цветна захар.
6. Печем питата в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Да ви е сладко!
Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Няма коментари:
Публикуване на коментар