Необходими продукти:
150 мл. бяло вино
150 гр. краве масло или свинска мас - меки /на стайна температура/
150 мл. олио
100 гр. пудра захар
600-650 гр. брашно
2 течни ванилии
2 кутии локум от 140 гр.
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Пресяваме брашното и към него добавяме пудрата захар и маслото. Омесваме леко.
2. Смесваме виното, олиото и течните ванилии. Разбъркваме и изсипваме при сместа от брашно, пудра захар и масло.
3. Месим няколко минути, покриваме съда с фолио и прибираме в хладилника за около 30 минути.
4. Докато чакаме тестото да се охлади, включваме фурната да се загрява на 200 градуса и започваме да режем локумите на ивички. Подготвяме и тавите за печене, като ги застиламе с хартия.
5. Върху набрашнен плот разточваме тестото на кора с дебелина максимум 0.5 см.
6. Оформяме локумките в избрана от нас форма.
6.1 Може да ги нарежем с кръгла чаша на кръгчета в единия край, на които да сложим по ивичка локум. Завиваме на рулце към другия край и леко притискаме.
6.2 Може да наредим локумите по дължината на кората и да я завием един път около тях. Да отделим това руло от останалото тесто и да го нарежем на парченца от около 2 см., като после с останалата кора повтаряме същото.
6.3 Може изобщо да не разточваме тестото, а да накъсаме топчета в центъра, на които да сложим по едно парченце локум и да ги оформим с длани отново в топчета;
7. Печем в предварително загрятата на 200 гр. фурна до леко порозовяване. При мен това се получи за около 20 минути;
8. Вадим локумките от фурната и още топли ги прехвърляме в купа с пудра захар. Овалваме ги добре и ги оставяме в купата до изстиването им. След това може да ги преместим в друг съд или кутия за съхранение, като отстраним излишната пудра захар.
Приятен апетит! <3
Приятен апетит! <3
Ако рецептата Ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/
Няма коментари:
Публикуване на коментар