Банички - гофрети



Предлагам Ви рецепта за едни ефектни, хрупкави, вкусни банички- гофрети. Изпичането им изисква повечко време, защото всяка баничка се пече около 4 минути, но пък са невероятно вкусни .... Пробвайте!
 

Необходими продукти:
1 пакет кори за баница от 400 гр.
2 яйца
200 гр. кисело мляко / 1/2 кофичка/
1 ч. л сода за хляб
6 с. л. олио
500 гр. сирене /около/
1 ч. л. сол, ако сиренето не е достатъчно солено
олио за намазване на корите


Начин на приготвяне:
Моят гофретник е правоъгълен и пиша как процедирах в този случай, а най-долу като забележка  ще опиша варианта с кръгъл гофретник.
 
1. Отваряме корите и ситно нарязваме/накъсваме 3-4 броя от тях. 
2. В дълбок съд разбиваме с вилица яйцата и олиото, добавяме киселото мляко, в което сме угасили содата за хляб, нарязаните на ситно кори и солта /ако е необходима/.
3. Отделно натрошаваме сиренето.
4. Ще печем баничките по формата на гофретника и корите трябва да се сгъват по неговия размер. При правоъгълния гофретник това е много лесно: Вземаме една кора мажем я с четка с олио и върху нея поставяме втора кора. Равномерно разпределяме 2 с. л от яйчната смес и поръсваме със сирене. Сгъваме краищата от към дългата страна, по размера на гофретника и след това по дължината на кората сгъваме отново до размера на гофретника. При мен това е един път и половина.
 
 
5. Всяка баничка печем в нагрят и намазан с олио гофретник до приятно порозовяване. При мен това отне на баничка около 4-5 минути.

Забележка: Ако гофретника е кръгъл е необходимо предварително с помощта на чинийка с подходящ размер /като гофретника/  да изрежем корите по нея. В този случай пропускаме точка 1 от рецептата, защото към яйчната плънка ще добавим изрезките останали от кръгчетата, които ситно ще нарежем. След това за всяка баничка се използват две кори намазани с олио, плънка и още две кори върху плънката отново намазани с олио. Пече се по горе описания начин.

Ако рецептата Ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/

Източник на рецептата: Веселина Николинска  /Домашни гозби/


Няма коментари:

Публикуване на коментар