Меденки




 
 
От дозата излизат към 70 бр. малки меденки цветчета с диаметър 5 см.

Необходими продукти:

550 гр. брашно  ( 4 ч. чаши от вместимост 200 мл.) - количеството е ориентировъчно
200 гр. пчелен мед  ( 3/4 ч. чаша от вместимост 200 мл.)
100 гр. захар (5 с. л.)
100 мл. олио
1 яйце
2 ч. л сода за хляб
1/2 пакетче канела
мармалад за слепване

За украса:
100 гр. черен шоколад
2-3 с. л. прясно мляко



Начин на приготвяне:
 

1. Смесваме меда и захарта. Леко загряваме сместа на водна баня и разбъркваме добре.
 

2. Добавяме яйцето и олиото. Разбъркваме с миксера.
 

3. Към сместа  постепенно добавяме пресятото брашно, содата и канелата. Омесваме добре, а ако е необходимо добавяме още брашно, за да се получи нелепнещо,  меко като пластелин тесто.
Количеството брашно е ориентировъчно, зависи от качеството му, от големината на яйцето и т.н, затова го изсипвайте последователно до получаване на меко, нелепнещо тесто.
 
4. Покриваме тестото с фолио и охлаждаме в хладилник за около 30 минути.
5. Включваме фурната да загрее до 180 градуса, а през това време разточваме кора с дебелина около 5-7 мм. и изрязваме с формички за сладки фигурки. Местим ги в тава застлана с хартия за печене.
6. Печем около 10-15 минути, като скарата на печката е сложена на второто ниво /броя от долу на горе/. След изпичане изчакваме да поизстинат. Времето за изпичане зависи от печката, а и от големината на меденките, затова ги следете внимателно и веднага след като започнат леко да порозовяват ги извадете от фурната. В противен случай ще се станат твърди.
7. Внимателно преместваме изпечените меденки и изчакваме да изстинат напълно.
8. Слепваме ги с мармалад - две по две.
9. Разтопяваме на водна баня или в микровълнова печка 100 гр. черен шоколад с няколко супени лъжици прясно мляко. Разбъркваме и украсяваме меденките.  Изчакваме шоколадът да стегне.
10. Част от меденките може да не слепваме с мармалад, а само да ги потопим в шоколада. Те са достатъчно мекички и вкусни и без мармалад. Въпрос на предпочитание.

Приятен апетит!

Ако рецептата Ви е харесала и искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар