Лесно: Избелване на яйца за Великден

       


 Лесно, без много усилия и сравнително бързо може сами да си осигурим бели яйца. Много техники за боядисване са по-ефектни върху тях. Не, че е невъзможно да се намерят такива в магазина, даже напротив, но често за да се купят се налага обикаляне по големите вериги, по-скъпи са, а и ми се е случвало много от тях при варене да се пукнат, защото са с по-тънки черупки.
Започнах да си избелвам сама яйцата най-вече, защото това се получава, в процеса на тяхното сваряване и съответно не губя допълнително време, а и всъщност е доста лесно. Трябва да се внимава само да не ги направим прекалено чупливи, защото все пак оцета разяжда черупката им. Ще се опитам тук подробно да опиша техниката.

Необходими продукти:
бял оцет /в краен случай обикновен/
домакинска гъба /нова  :)
яйца на стайна температура /да не са от хладилник/


Как процедирам:

1. Избираме яйца с възможно най-светъл цвят. На снимката по-долу съм снимала яйцата, с които съм експериментирала. Всички се избелват без проблем, но при по-светло кафявите това се получава по-лесно и е възможно да се намали малко от количеството на оцета.

Най-лявото яйце е вече избелено.
2. Измивам яйцата и ги нареждам в тенджера /само на един ред/.
3. Смесвам студена вода и оцет в съотношение 1:1 и внимателно заливам яйцата, така че течността да ги покрие напълно.
4. Варя яйцата за 7-8 минути, засечени след завиране /на ниска степен на котлона/. Докато се варят на повърхността се отделя цветна пяна. Събирам я с лъжица и я изхвърлям.

Пяната, която се получава при варене
5. След  като изтекат тези 7-8 минути, изключвам напълно котлона и оставям яйцата във водата още за около 10-15 минути. Хем се охлаждат, хем оцета допълнително "сваля" цвета им.
Времето е ориентировъчно, затова може още след изключване на котлона да тествате дали не им е било напълно достатъчно дори само варенето с оцет. С по-светлите яйца е точно така.
Охлаждам 10-15 минути без да вадя от оцетената вода
6. Вадя яйце по яйце и го мия под течаща вода /нестудена, леко топла/. По-светло кафявите яйца са се избелили още при самото варене и само ги изплаквам, но ако яйцата са от най-тъмните се налага да използваме гъба за миене на чинии, но дори и в този случай това не изисква никакви усилия и става бързо. Може да погледнете клипчетата по-долу и да се уверите в това.

На първото клипче яйцата са по-тъмно кафяви от тези на второто клипче.





7. Подсушавам яйцата и те вече са готови за боядисване. Тъй като с избелването им е "смъкнат" и  естественият гланц на черупката- имайте предвид, че след боядисване е необходимо хубаво обтриване с памуче с олио - за блясък и гланц.
Трите яйца все още не са измити, а това в дясно е резултатът след измиването

Избелени яйца - готови за боядисване и декупаж

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата миhttps://www.facebook.com/vielitsa/ 

А ако натиснете ТУК може да видите няколко техники за боядисване, включително тези от снимките по-долу.









Няма коментари:

Публикуване на коментар