Лазарки от маслено тесто


 
 
 
Необходими продукти:
250 гр. масло
1 ч. чаша пудра захар

1 ч. чаша царевично нишесте /натурално/
1/2 ч. чаша олио
1 яйце
4 1/2 ч. чаши брашно - около

2 ампули ванилия

За украса:
цветен, твърд локум
звездички /от тези за супа/
сладкарска боя

 Забележка: Чашите са с вместимост 200 мл.




Начин на приготвяне:

1. Разтопяваме маслото и в подходящ съд го смесваме с олиото, яйцето и пудрата захар. Смесваме добре и добавяме нишестето и ванилиите.
2. Пресяваме брашното и го добавяме постепенно към останалите продукти. Омесваме меко тесто.
3. Оставяме тестото завито във фолио в хладилника за около 30-45 минути. 
4. Разточваме тестото на кора с дебелина около 5-6 мм. и изрязваме с формичка кръгчета.  Поставяме по парченце цветен локум, прегъваме ги както е показано на снимката и ги поставяме в тава застлана с хартия за печене.  За по-сигурно, може да "притиснем" двата края с тънко фитилче от фолио, за да не се разтворят по време на изпичането.

 
 
5. От тестото оформяме топче, на което правим два разреза с нож и внимателно прикрепяме към тялото, което вече е в тавата. Под главичката може да се постави клечка за зъби, за да е по-стабилна фигурката, докато се изпече и изстине. Оформяме лицето и косата с помощта на клечка за зъби /за очите/ и с накрайник за шприц или друго малко кръгче /за косата и устичката/.
 





 
6. За допълнителна украса, сварих във вода оцветена със сладкарска боя, звездички за супа. Варих ги съвсем малко - за около 5-6 минути, колкото да набъбнат. Поставих ги върху тестото, като първо леко ги подсуших от водата. Не е нужно да се закрепват с нещо допълнително, те са лепкави и се прикрепят стабилно.
 


 
7. Печем в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, за около 10 минути. Следим да не изгорят. Когато краищата им започнат да порозовяват ги вадим веднага от фурната. Изчакваме да изстинат 5-6 минути и чак тогава ги местим от тавата.

 
Приятен апетит!

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата миhttps://www.facebook.com/vielitsa/ 
 

 

1 коментар:

  1. Невероятна фантазия и златни ръце!Това е Ели!Честит празник,магьоснице!

    ОтговорИзтриване