Баница с ориз и сирене

 
 
 
 
 
Пухкава и вкусна баница с ориз. Вкъщи баниците с ориз се предпочитат. Оризът освен, че им придава страхотен вкус ги прави по-въздушни и "дебелички". Освен това в рецептите използвам предимно масло, но ако желаете може да го замените с олио. Не съветвам обаче да го правите. Разликата във вкуса е несравнима!
 
 
Необходими продукти:

1 пакет фини кори за баница - 500 гр.
6 яйца
100 мл. прясно мляко
1 чаена чаша кисело мляко
1 кафена лъжичка сода
80-100 гр. масло
350-400 гр. краве сирене
1 кафена чашка бял ориз / така е по рецепта, но често слагам доста повече/
20 мл. олио + олио за намазване на тавата
 
 
Начин на приготвяне:

 1.  Слагаме оризът да се вари в подходящ съд, като не бива да го сваряваме, а само леко да се поовари. Целта е да не е съвсем суров. През това време приготвяме плънката: натрошаваме сиренето, добавяме едно от яйцата и киселото мляко, в което предварително сме сложили содата. Разбъркваме добре.
 
2. Изцеждаме водата от ориза и го изчакваме няколко минутки, за да не е съвсем горещ.  

3. Намазваме с олио тавата, в която ще печем баницата и започваме да редим корите. Всяка кора леко намазваме с олио с помощта на четка или лъжичка.
 
4. Нареждаме три кори, след което идва ред на плънката. Поръсваме равномерно от нея, а след това добавяме лъжичка - две от ориза. По този начин процедираме на всеки три кори -  до изчерпването им, като се стремим плънката да е по равно и равномерно разпределена.

5. Нарязваме баницата на правоъгълни парчета. Разтопяваме в подходящ съд маслото и го разливаме с лъжичка по очертанията на правоъгълниците и по краищата на тавата, още докато е топло.  Изчакваме маслото да се втвърди, а през това време си подготвяме заливката.
 

6. Разбиваме останалите 5 яйца и прясното мляко. Ако сме сложили повече от кафена чашка ориз в плънката, увеличаваме и млякото. Ако ни е останало олио от това, с което сме  мазали корите, също го добавяме.
 
7. Заливаме баницата, след като сме се убедили, че маслото се е втвърдило добре.
 
8. Баницата печем на 170 градуса до получаване на златисто кафяв вид. Режем я, когато е достатъчно изстинала.

 Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар