Имуностимулиращ боров мед



   Първо да уточня, че става въпрос за сладко от борови шишарки, което сме свикнали да наричаме боров мед, въпреки, че истинският боров мед е този, който пчелите произвеждат от боровия прашец. Без значение как го наричаме, важното е, че всеки може сам да си го приготви. Той е много ефикасен за облекчаване на кашлица, хрема, белодробни проблеми и е чудесен със своите имуностимулиращи свойства при простуда и обща физическа слабост.


Необходими продукти:
 
200 броя зелени борови шишарки
5 литра вода
2,5 кг захар
2,5 ч. л. лимонтузу
 
 


 
Начин на приготвяне:
 
      Измитите борови шишарки слагаме в тенджера и заливаме с измереното количество студена вода. Варим, докато шишарките се сварят много добре, а водата намали обема си наполовина. Отстраняваме от огъня и оставяме на хладно.
       След 10-12 часа или 1 нощ вадим шишарките от отварата и ги изстискваме. Отделената от изстискването течност прибавяме към отварата.
       Прецеждаме 2 пъти през двойно прегънат тензух. Към прецедената и измерена в литри отвара прибавяме захар в съотношение 1 към 1 /1 литър течност - 1 кг захар/. 
       Варим на средно силен огън, докато капка от сиропа, капната върху порцеланова чинийка, не се разлива. Внимаваме да не преварим меда, защото след изстиване се сгъстява още повече.
      По време на варенето периодично отстраняваме с решетъчна лъжица образувалата се пяна.       Три-четири минути преди края на варенето прибавяме по 1 ч. л. лимонтузу за всеки използван килограм захар.
      Докато е още горещ, наливаме готовия боров мед в сухи бурканчета. Затваряме ги добре. Обръщаме с капачката надолу и оставяме да изстиват, за да хванат вакуум. Съхраняваме ги на хладно и сухо място. За по-дълго съхранение е добре да ги стерилизираме за 10 минути.
 
     За лесно почистване на смолата от тенджерата, в която варим шишарките се използва един трик. Намаза се смолата с олио и се оставя да постои така 20 минути. След това с памуче, натопено в чист медицински спирт - 95°, се изтърква и се почиства.
 Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/

 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар