Питка с шоколад Нутела

 
 
 
Невероятна вкусотия. Друго няма какво да добавя.

Ако  рецептата ви хареса и искате да следите моите публикации - харесайте facebook страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/


Необходими продукти за тавичка с ф 24 см:

500 гр. брашно /около/
20 гр. жива мая
200 мл. прясно мляко
1 яйце
2 с. л. захар
1 ч. л сол
1 с. л олио
1 ванилия
3-4 с. л какао
25 гр.  разтопено краве масло /около/
олио за намазване на тавата и брашно нужно при точенето


За плънката и украсата:

5-6 с. л нутела
стафиди, сушени боровинки или микс от захаросани плодове
маково семе

Начин на приготвяне:

1. Част от млякото леко се затопля. В него се разтваря маята, захарта и малко брашно, за да стане каша. Оставя се да се активира.
2. Брашното се пресява и към него се добавя яйцето, солта, олиото, останалото мляко, ванилията и активираната мая. Омесваме добре. Тестото трябва да е средно по твърдост. Ако се наложи добавете още малко брашно.
3. От готовото тесто се отделя около 1/4 и към него се добавя какаото. Хубаво се доомесва. Двете топки тесто  се оставят да втасат, докато  удвоят обема си. Този етап е важен и не бива да се прибързва - въоръжете се с търпение.

 
4.  Поръсваме плота с брашно. Бялата топка от втасалото тесто разделяме на две топки. Едната трябва да е колкото топката с какаово тесто, а другата двойно по-голяма. Разточваме по-малката от тях, мажем с разтопеното масло и я отделяме настрана. След това разточваме и кафявата топка тесто. Прехвърляме я върху отделената, разточена топка от бяло тесто. Мажем с Нутелата и навиваме на руло. Рулото режем на парчета и нареждаме в намаслената тава. Правим един кръг от тях.
 

 
5. От втората топка бяло тесто /по-голямата/ разточваме кора, мажем с разтопеното масло, поръсваме равномерно от единия край на кората до към 2/3 от нея със сушени плодове или каквото сме решили. Аз често използвам микс от захаросани плодове. Много са ароматни и свежи, а и са ситно нарязани.



 

 
 
6. С помощта на нож разрязваме на ивици част от кората както е показано на снимката и навиваме на руло. Рулото навиваме на охлюв и пренасяме в тавата.
7. За украса отделих съвсем малко тесто, което оформих на топче и поръсих с маково семе. Сложих го за център. Украсяването е въпрос на предпочитание.
8. Оставяме оформената питка да почине около 20-30 минути.
9.  Преди да сложим да печем с помощта на лъжица равномерно разпределяме останалото масло.
10. Печем на около 170-180 градуса, на предварително загрята фурна.
 
Приятен апетит!
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар