петък, 15 декември 2017 г.

Маслени бисквитки - Снежковци


 
 

Необходими продукти:

230 гр. масло на стайна температура
175 гр. пудра захар
1 яйце - предварително извадено от хладилника, за да се темперира
1 ампулка ванилия или лимон
1 к.л сол
400-425 гр. брашно
100 гр. бял шоколад

2-3 с. л прясно мляко
сладкарска боя



Начин на приготвяне:

1. В подходящ съд слагаме мекото масло и пудрата захар. Размесваме ги до получаване на кремообразно състояние. Добавяме яйцето и есенцията.
2. Пресяваме брашното и заедно със солта ги добавяме постепенно към сместа от маслото, пудрата захар и яйцето. Омесваме меко тесто.
3. Оставяме тестото завито във фолио в хладилника за около 30-45 минути.  Разточваме го на кора с дебелина 5 мм. и с помощта на къдраво ножче изрязваме правоъгълници - широки около 2-3 см и дълги от 7 до 12 см. /за да имаме различни по-големина Снежковци/.
4. Прехвърляме бисквитките в тава за печене, застлана с хартия.
5.Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 8-10 минути, като следим да не ги изгорим. Започнат ли леко да порозовяват краищата им - вадим от фурната.
6. След като бисквитките изстинат ги украсяваме с разтопения на водна баня бял шоколад с добавените лъжици прясно мляко. Шоколадът не бива да е много разреден, за да може да се втвърди като изстине. Различните цветове се постигат с добавяне на сладкарска боя.

7. Първо нанасяме синьото - за фон, за да се открои бялото. Фонът може да е всякакъв цвят. Изчаках да  изстине и тогава отгоре оформих Снежковците, като изсипах с малка лъжичка от шоколада и оформих кръгчетата на тялото. След това оставих в хладилника за 10 минути и направих шапките. Очите, нослето и копчетата - рисувах с клечка за зъби.

Весела Коледа!


Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар