Постна содена питка за Бъдни вечер

Бъдни Вечер 2012г.

2017 без повод
Бъдни вечер 2017г
 

Бъдни вечер 2016г. - Украсата е с просфорен печат

 

Необходими продукти за тава с ф 24 см.:

550 - 600 гр. бяло брашно /4 ч. ч. от тези с вместимост 200 мл./
300-350 мл. газирана вода - затоплена
1 ч. л. сода бикарбонат
2 с. л. лимонов сок/оцет
1 с. л. сол
1 с. л. захар
5 с. л. олио

За украса:
червен пипер, чубрица,
маково семе, сусам /или други семена според вкусовите предпочитания/
какао

Начин на приготвяне:

1. Пресяваме брашното и към него добавяме, солта, захарта, олиото,  разтворената в лимоновия сок сода бикарбонат, последно и постепенно добавяме затоплената газирана вода.
2. Омесваме меко тесто. Оставяме го да почине 20-30 минути в съд покрит със стреч фолио. Ако ще украсяваме с бяло или какаово тесто го подготвяме предварително от брашно и вода или от брашно, вода и какао - за какаовото тесто. Изрязваме с формички или по шаблон.
3. Оформяме питката в тава застлана с хартия за печене. Дупчим повърхността й с вилица, за да не се пропука питката по време на печене. Мажем я с олио и поръсваме със семената. "Залепваме" изрязаните фигурки от бяло и/или кафяво тесто към питката - като притискаме леко с пръсти. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ да мушнете в тестото ПАРИЧКАТА - завита в алуминиево фолио. Украсата може да е само от семена или само от фигурки от тесто.
4. Печем питката на 180 градуса за около 30-40 минути.  
5. След изпичане вадим от тавата, поръсваме с пръсти с вода /няколко капки/ и завиваме в памучна кърпа и изчакваме малко, за да може да "обиколи нивата".

Весели празници  <3

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 

Рецептата за постна содена питка с пълнозърнесто лимецово брашно може да видите като натиснете ТУК

    




 
Бъдни вечер 2015г.

 
 





5 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна рецепта! Да попитам само,откъде може да се намери просфорен печат? Много красиво изглежда на питката!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна рецепта! Да попитам само,откъде може да се намери просфорен печат? Много красиво изглежда на питката!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Просфорен печат продават в църковните магазини. Възможно е да има и в някоя по-голяма църква. За Пловдив мога да ви кажа къде се намира магазина.
    Пишете, ако ви интересува.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване