събота, 16 декември 2017 г.

Постна содена питка за Бъдни вечер

Бъдни Вечер 2012г.

2017 без повод
Бъдни вечер 2017г
 

Бъдни вечер 2016г. - Украсата е с просфорен печат

 
 
 



Необходими продукти за тава с ф 24 см.:

550 гр. бяло брашно /приблизително/
300-350 мл. газирана вода - затоплена
1 ч. л. сода бикарбонат
2 с. л. лимонов сок/оцет
1 с. л. сол
1 с. л. захар
5 с. л. олио

За украса:
червен пипер, чубрица,
маково семе, сусам /или други семена според вкусовите предпочитания/
какао

Начин на приготвяне:

1. Пресяваме брашното и към него добавяме, солта, захарта, олиото,  разтворената в лимоновия сок сода бикарбонат, последно и постепенно добавяме затоплената газирана вода.
2. Омесваме меко тесто. Оставяме го да почине 20-30 минути в съд покрит със стреч фолио. Ако ще украсяваме с бяло или какаово тесто го подготвяме предварително от брашно и вода /брашно, вода и какао - за какаовото тесто/. Изрязваме с формички или по шаблон.
3. Оформяме питката в тава застлана с хартия за печене. Мажем повърхността й с олио и поръсваме със семената. Залепваме изрязаните фигурки от бяло и/или кафяво тесто към питката на места, на които няма семена иначе ще се надуят неравномерно. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ да мушнете в тестото ПАРИЧКАТА - завита в алуминиево фолио.
4. Печем питката  в умерена фурна /190-200 градуса/, около 30-40 минути.  
5. След изпичане вадим от тавата, поръсваме с пръсти с вода /няколко капки/ и завиваме в памучна кърпа и изчакваме малко, за да може да "обиколи нивата".

Весели празници <3

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 


     Питки по тази рецепта правя от няколко години. В публичното пространство рецептата е известна, като рецепта на Ева Тонева, но тъй като сайтът й е с платен достъп не съм влизала и не мога да потвърдя това. 



 
Бъдни вечер 2015г.

 
 





Няма коментари:

Публикуване на коментар