събота, 16 декември 2017 г.

Елхички с шоколадова глазура от многолистно тесто




 
 
Едни много лесни, бързи за приготвяне и хрупкаво-вкусни елхички от многолистно тесто. Красиво допълнение към колекцията от коледни сладки, които всяка година майсторим. Приготвят се 1-2 дни преди Коледа.


Необходими продукти:

1 пакет бутер тесто /използвам 275 гр. от Лидл/
100 гр. млечен шоколад
3 с. л прясно мляко
1 ч. л олио

1 яйце за намазване
цветни пръчици за украса

Начин на приготвяне:

1. Разстиламе тестото и го изрязваме с формички - елхички.
2. Прехвърляме елхиччките в тава и с остър нож правим по няколко успоредни разреза от основата към върха - както е показано на снимката.
 
2. Преди да сложим елхичките да се пекат, може да ги намажем с жълтък, ако искаме да са златисто-кафяви след изпичане или само с белтък - просто за глазиране и по-богат вкус. Аз в случая мажа само с разбит белтък - чрез малка четчица. Смятам, че така "стои" по-добре с шоколадовата глазура.
3. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна. Вадим от фурната и изчакваме да изстинат.
4. Разтопяваме шоколада с прясното мляко и олиото в микровълнова фурна за няколко минути. Разбъркваме добре.
5. Топим изстиналите елхички в шоколадовата глазура и украсяваме с цветни пръчици. Поставяме върху хартия за печене, докато глазурата стегне.

Весели празници!

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/

Няма коментари:

Публикуване на коментар