Ветрилообразна баклава с орехи


 
Баклава с половин доза от продуктите описани по-долу
 


Необходими продукти:
800 гр. кори за баница /най-добре 1 пакет турски 44 бр., ако не - 2 пак. от по 400 гр./
250 гр. масло
150 мл. олио
400-500 гр. едро смлени орехови ядки
2 с. л. канела


За сиропа:
1 кг. захар
1,200 литър вода
1 с. л лимонов сок
2-3 локума
4 ванилии


Начин на приготвяне:

1. Смиламе орехите и ги смесваме с канелата. 
2. Разтопяваме маслото и добавяме към него олиото. Разбъркваме и с четка намазваме дъното и стените на тавата, в която ще печем баклавата.
3. Първо си отделяме 2-3 кори, които ще използваме за центъра на баклавата;
4. След това върху плот или на масата редим 5-6 кори една върху друга, като всяка кора поръсваме равномерно с плънката. Завършваме с кора.
5. Режем кръгчета с формичка за сладки /подберете с по-остър ръб, защото това се оказа трудничко занимание :) /

6. Внимателно сгъваме всяко кръгче на две и ги нареждаме в тавата изправени. Процедираме така до изчерпване на корите или до запълване на тавата. За да се държат кръгчетата изправени - си помагаме с чаши.

7. С предварително отделените кори оформяме средата на баклавата. Редим ги една върху друга с плънка между тях и навиваме /от към късата страна на корите/ на стегнато руло. Рулото режем и подреждаме в средата на тавата.
8. С разтопената мазнина заливаме равномерно цялата баклава. Мазнината не бива да е гореща, а само топла.
9. Печем на слаба фурна - около 160 градуса до пълна готовност. Изпичането е много важно. Трябва да бъдем търпеливи, за да се изпече добре и отвътре, затова не вдигайте градусите и отделете повече време за този момент.
10. Докато баклавата се пече приготвяме сиропа. Кипваме водата, захарта и локумите. Намаляваме котлона и оставяме да поври поне 15-20 минути, за да се посгъсти сиропа. Малко преди да махнем сиропа от котлона, добавяме лимоновия сок и ванилиите. Изчакваме сиропа да се охлади. Не трябва да е горещ. Прецеждаме го, за да махнем остатъците от локума и внимателно заливаме изстиналата баклава.
11. Изчакваме поне 1 ден, за да се сиропира добре. Не я покривайте.

ПП: Ако се чудите какво направих с изрезките - Отделих малко от мазнината по рецептата, събрах изрезките в друга тава и ги залях с нея. Изпекох и сиропирах по описания горе начин и получих още една не чак толкова добре изглеждаща, но също толкова вкусна баклавичка :)

     
   Има много спорове как се сиропира баклава. Всичко е според търсения ефект. Аз не обичам баклавата мека и кашава, предпочитам я по-хрупкава и стегната, затова заливам студена баница с топъл, но негорещ сироп /може и направо със студен/. Пробвайте, за да намерите най-харесвания от вас начин.
 
Приятен апетит!

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 

 

3 коментара:

  1. Какъв е диаметъра на тавата ви? Снабдих се с турски кори за баклава 800гр и мисля да направя тази уникална баклава по празниците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом корите са 2 пакета, естествено е тавата да е голяма

      Изтриване
  2. Под втората снимка пише:
    Баклава с половин доза от продуктите описани по-долу

    ОтговорИзтриване